Κοιτώντας τους άλλους να γελούν.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Κοιτώντας τους άλλους να γελούν..

 

Kάποιοι υψηλά ιστάμενοι πιστεύουν ότι πρέπει να τραβάμε κουπί εμείς και όσοι φοροδιαφεύγουν να γελούν αμέριμνοι. 
Γιατί πρέπει να πληρώνουμε ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να είναι φθηνότερα;
Μπορεί κάποιος να απαντήσει;




 Πόσο απέχουν οι επικρίσεις που διετύπωσε χθες ο φίλτατος Χορς Ράιχενμπαχ, σχετικά με την απουσία προόδου στην πάταξη της φοροδιαφυγής, από τη διαφήμιση που είχε κυκλοφορήσει επί υπουργίας Στ. Μάνου, στο υπερυπουργείο τότε Οικονομίας και Οικονομικών, και έδειχνε δύο ανθρώπους να βρίσκονται στην ίδια βάρκα, με τον έναν να... βλέπει τον άλλον να κωπηλατεί και να τραβά μόνον με τις δικές του δυνάμεις το βάρος αμφοτέρων;

Ελάχιστα.

Μπορεί να έχουν κυλήσει είκοσι χρόνια από τότε, μπορεί η χώρα να έχει χρεοκοπήσει στο μεταξύ, αλλά η κατάσταση στο ζήτημα της φοροδιαφυγής παραμένει ακριβώς ίδια ή και χειρότερη.

Πληρώνουν μόνον όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κρύψουν τα εισοδήματά τους και οι άλλοι τους βλέπουν και γελούν.

Δείτε, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: φοροδιαφυγή από 80% έως και 100% στην τουριστική βιομηχανία, η οποία αφορά ποσοστό έως και 15% του συνολικού ΑΕΠ…

Αν η παραοικονομία δεν αφορούσε έως και το 30% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, όπου την τοποθετούν πολλές μελέτες, θα υπήρχε ανάγκη για υπερφορολόγηση, για αυξημένους φορολογικούς συντελεστές και για χαράτσια κάθε λογής;

Μην πάτε μακριά. Μείνετε στην καθημερινότητα.

Μόλις χθες ο συλλογικός φορέας των βενζινοπωλών (ΠΟΠΕΚ) κατήγγειλε, βάσει στοιχείων, ότι το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων οργιάζει και ότι αφορά ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, παρά το διαβόητο μέτρο εξίσωσης της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και τη ζημία που έχει αυτό προκαλέσει στην οικονομία, στο περιβάλλον και στους κατοίκους της χώρας.

Την ίδια ώρα, τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν την ανάγκη εξίσωσης της φορολογίας των δύο καυσίμων, παραμένουν ανενεργά καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) δεν διαθέτει το απαιτούμενο υποσύστημα υποδοχής δεδομένων.

Με άλλα λόγια, χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, η οποία αφορά στον καθημερινό τρόπο διαβίωσής τους και η οικονομία αλλά και το περιβάλλον έχουν ζημιωθεί, επειδή ορισμένοι, ακόμη, δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους…

Αντίστοιχα, τρία και πλέον χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, ευελπιστεί να έχει στα χέρια της την περίφημη μελέτη του ΟΟΣΑ, βάσει της οποίας θα καταδεικνύονται οι 555 στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και θα προτείνονται μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα για την εξασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Δηλαδή, τρία και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση των οριζόντιων «μαχαιριών» σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της υπερφορολόγησης, ήτοι μέτρων που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, από κοινού με την απουσία πιστωτικής επέκτασης, για τη βαθύτερη ύφεση που γνώρισε σε καιρό ειρήνης η ελληνική οικονομία…

Έπρεπε να περιμένουμε τόσο για να μάθουμε τι πρέπει να αλλάξουμε στην πατρίδα μας;

Ότι βγάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα μάτια μας δεν το ξέραμε;

Η ανοχή που επεδείκνυε και έως έναν βαθμό συνεχίζει να επιδεικνύει η Πολιτεία, αλλά και μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς και η προστασία που παρέχει το κράτος σε συντεχνίες και καρτέλ, στερώντας έτσι τη δυνατότητα αποκλιμάκωσης των τιμών, συνιστούν την απάντηση για πολλά από τα δεινά που όλοι μας υφιστάμεθα σήμερα.

Είναι ίσως συμπαθές για τον φίλτατο Κ. Χατζηδάκη να ομολογεί, αναφερόμενος στις στρεβλώσεις, ότι «όλα αυτά τα εμπόδια έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ακριβότερη απ' ό,τι οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούν», αλλά δυστυχώς δεν αρκεί.

Δεν αρκεί διότι είναι αδιανόητο μια χώρα η οποία έχει υποστεί μια κολοσσιαία μείωση του ΑΕΠ της, κατά περίπου 25%, να βλέπει μόνον μετά από έξι χρόνια ύφεσης αρνητικό πρόσημο στον πληθωρισμό, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τις τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς να τραβούν ακόμη την ανιούσα…

Τι άλλο πρέπει να βιώσουμε ώστε, επιτέλους, να αντιληφθούμε πως αν δεν «ανοίξει» η οικονομία και εάν η Πολιτεία, αλλά και ο καθένας από εμάς δεν σταθούν ενάντιοι στη φοροδιαφυγή λύτρωση δεν θα δούμε;

Του κ.Ν.Γ.Δρόσου
Bookmark and Share