Κορυφαία στις αποδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Κορυφαία στις αποδόσεις παγκοσμίως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

 

  • Στους κερδισμένους οι Japonica, Capital Research και Schroder
  • Η άνοδος αποδίδεται στην απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να τηρήσει τις δεσμεύσεις της



Την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως είχαν το 2013 τα ελληνικά ομόλογα, στον απόηχο της κυοφορούμενης οικονομικής ανάκαμψης μετά από...6 χρόνια ύφεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg World Indexes Bond, τα ελληνικά ομόλογα ήδη έχουν αποδώσει 47% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα 34 κρατικά ομόλογα που παρακολουθεί το Bloomberg.
Η δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν από τα ιρλανδικά ομόλογα, καθώς η χώρα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης της στις 15 Δεκεμβρίου. Τα ιρλανδικά ομόλογα έχουν αποδώσει 12%.
"Είμαστε θετικοί για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα", ανέφερε η Elga Bartsch, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να αρχίσει να αυξάνεται.
Ωστόσο η Stanley δήλωσε ότι αναμένει η Ελλάδα να λάβει πρόσθετη βοήθεια.
Τα ελληνικά assets έχουν αρχίσει να κερδίζουν τους οπαδούς σταθερού εισοδήματος, δείχνοντας ότι η κρίση που συμπαρέσυρε τη ζώνη του ευρώ από το 2009 τελικά έχει αρχίσει και ξεθωριάζει.
Σύμφωνα με το Bloomberg η πίστη της Japonica Partners να επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα τελικά αποδείχθηκε εξαιρετικά σωστή.
Επένδυσε περί τα 4 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα φέτος, πληρώνοντας μόλις 11,4% της ονομαστικής αξίας των τίτλων.
Παράλληλα, ο ιδρυτής της Paul Kazarian δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη στις 3 Οκτωβρίου ότι αναμένει το χρέος να αποτιμάται πάνω από το 85% μέχρι το επόμενο έτος.
Περαιτέρω οφέλη θα έχουν επίσης η Capital Research and Management και η Schroder Investment Management, οι οποίες εμφανίζονταν εκ των μεγαλύτερων ιδιοκτητών ελληνικών τίτλων μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Iain Stealey της JP Morgan Asset Management τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν στοιχεία ρευστοποίησης, ενώ η χώρα χρειάζεται να ενισχύσει την αξιοπιστία της πριν οι μεγαλύτεροι επενδυτές αποφασίσουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους.
Ήδη άλλωστε η Ελλάδα έχει λάβει δύο διεθνείς διασώσεις, και ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ είναι περίπου στο 176% το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τελευταία η αγορά ελληνικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί σημαντικά, ενώ η συζήτηση για το αν θεωρείται αναδυόμενη αγορά ή όχι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αναφέρει ο Stealey της JP Morgan Asset Management.
"Θα πρέπει να δούμε κάποια σταθερότητα στην Ελλάδα για να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές με ομόλογα συγκεκριμένης διάρκειας", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πάντως ο όγκος της διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε φέτος, με τα ημερήσια νούμερα να φτάνουν στα 77 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν συνολικά για το μήνα στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 ήταν μηδενικός.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 7,83%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010. Στις 27 Δεκεμβρίου ήταν στο 8,46%, από 11,9% στο τέλος του περασμένου έτους.
Η τιμή του ομολόγου λήξεως τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν στο 67,76%, από 48,45%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg τα ελληνικά ομόλογα αποδίδουν σημαντικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αποδίδοντας αυτήν την άνοδο στην απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς διάσωσης, μειώνοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Τώρα η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αυξήθηκε κατά δύο βαθμίδες τον περασμένο μήνα από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος ανέφερε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα, ο οίκος Fitch αύξησε τη βαθμολογία της Ελλάδας σε Β - τον Μάιο, όμως παραμένει έξι βαθμίδες κάτω του επενδυτικού βαθμού.
Bookmark and Share