Μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο, Κάντας και Μεταξάς εξαφάνιζαν κάθε ίχνος παράνομης συναλλαγής..
Ενα πολύπλοκο δίκτυο για να ξεπλένει τις μίζες που ενθυλάκωνε και να εξαφανίζει κάθε ίχνος παράνομης συναλλαγής είχε στήσει ο Α. Κάντας με τη συνεργασία του Σπύρου Μεταξά που ασχολούνταν με... θέματα σύστασης εξωχώριων εταιρειών και διαχείρισης περιουσιών, ενός ειδικού δικηγόρου και δυο τραπεζιτών στην Ελβετία.
Οπως προκύπτει από την απολογία του, οι βαλίτσες με ζεστό χρήμα για 12 εξοπλιστικά προγράμματα πήγαιναν και έρχονταν, μέσα στο γραφείο του στο Πεντάγωνο, στο ιδιωτικό γραφείο που διατηρούσε, ενώ ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών έπαιρνε «ωφελήματα» και σε ραντεβού που έκλεινε κοντά στην Αγ. Σκέπη του Παπάγου. Εκεί πήρε μέρος της μίζας των 400.000 ευρώ που του έδωσε τμηματικά ο Κομνόπουλος, μέτοχος της εταιρείας Kestrel, προκειμένου να υπογράψει άμεσα και γρήγορα τη σύμβαση προμήθειας των πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού Exocet, που τελικά αποφασίστηκε το 2000.
Το Ιδρυμα 4 Cast Foundation
Υπολογίζει ότι συνολικά «τσέπωσε» 13.000.000 δολάρια και 2.000.000 δολάρια ως απόδοση της επένδυσης στη 15ετία που πέρασε.
Ο Α. Κάντας, προσωπική επιλογή του Α. Τσοχατζόπουλου, που παρέμεινε στο νευραλγικό πόστο μέχρι τον Απρίλιο του 2002, επισκέφθηκε τον Μεταξά στο γραφείο του στη Γενεύη το 2004. «Μου πρότεινε», επισημαίνει, «τη σύσταση off shore εταιρειών για καλύτερη εμπιστευτικότητα. Του είχα δώσει ένα βιογραφικό με όλα τα επαγγελματικά μου στοιχεία πλην της ιδιότητάς μου ως αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών. Ηξερε περίπου το ύψος του χαρτοφυλακίου που είχα και στη συνέχεια αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του για τη σύσταση πληθώρας υπεράκτιων εταιρειών που διασφάλιζαν την ανωνυμία σε ενδεχόμενο έλεγχο αφού δεν φαίνεται το όνομά μου σε οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγω τον κίνδυνο εντοπισμού των χρημάτων μου σε περίπτωση δικαστικού ελέγχου. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Ζίμενς στην Ελλάδα, ο Μεταξάς μού σύστησε και δικηγόρο και συγκεκριμένα τον Φιντέλ Ζουά, γιατί ήξερε καλά το θέμα αφού είχε και άλλους πελάτες χρηματιστές εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο».
Σε άλλο σημείο της απολογίας του αναφέρει ότι «το Ιδρυμα με την επωνυμία 4 Cast Foundation με έδρα τον Παναμά και η υπεράκτια εταιρεία Guldenberg International S.Α. με έδρα την Κόστα Ρίκα συστήθηκαν από τον Μεταξά στη Γενεύη με πρόθεση να μεταφερθούν τα λεφτά στη Σιγκαπούρη, δεδομένου ότι μετά το σκάνδαλο της Ζίμενς ψάχνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι από τις ελληνικές και ελβετικές αρχές».
Δυο άλλα κεντρικά πρόσωπα που βοήθησαν στη φυγάδευση των παράνομων χρημάτων, ήταν ο Φάνης Λυγινός και ο Osweald, υπάλληλος γερμανικής τράπεζας. Εκτιμά ότι και οι δυο γνώριζαν τους αποδέκτες των παράνομων πληρωμών του αντιπροσώπου Π. Ευσταθίου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, καλείται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή στις 2 Γενάρη 2014.
Για τα Μιράζ
Επίσης, στην προμήθεια των Μιράζ 2000-5 εμπλέκει, εκτός από τον Π. Νικολαΐδη, και ακόμη έναν Ελληνα από τη Ρόδο, το όνομα του οποίου δεν θυμάται. Ηταν αυτός που συνόδευε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Dassault. «Ο εκ Ρόδου κύριος μού είχε πει ότι ήταν συμφοιτητής και πολύ γνωστός τού τότε πρωθυπουργού της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν και ο οποίος είχε βοηθήσει στην αποδέσμευση αγοράς από την Ελλάδα των πυραύλων Scalp. Από ό,τι είχα ακούσει εκπρόσωπος της Dassault στην Ελλάδα ήταν ο κ. Χούμπαυλης, τον οποίο δεν γνώριζα, ούτε είχα δει κατ' όψιν».
Ο Α. Κάντας καταθέτει ότι τη μίζα για τα Μιράζ την πήρε χωρίς να έχει συνεννοηθεί το ακριβές ποσό της προμήθειας, «παρά μόνον την υπόσχεση ενός σημαντικού δώρου». Και αυτό διότι εκείνη την περίοδο «εκπροσωπούσα τον γενικό διευθυντή και υπέγραψα τη σύμβαση των Μιράζ και εξ αυτού του λόγου μπορούσα να καθυστερήσω την υπογραφή της, που τελικά υπεγράφη τον Αύγουστο του 2000».
ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ