Πώς επηρεάζει η τουρκική κρίση το Κυπριακό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Πώς επηρεάζει η τουρκική κρίση το Κυπριακό.

 


  • Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία επηρεάζει τις διεργασίες στο Κυπριακό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στα υψηλά δώματα των Ηνωμένων Εθνών. 



Σύμφωνα με πληροφορίες...της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", το θέμα αυτό συζήτησαν, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού είπε στον Κύπριο πρόεδρο πως δυσκολεύουν οι χειρισμοί και οι προσπάθειες λόγω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα επηρεασθούν οι σχεδιασμοί του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό.

Είναι δε σαφές, ότι λόγω της πολιτικής κρίσης αλλά και ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετούνται το Μάρτιο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν μετάθεση για αργότερα.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι με τις εκτιμήσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι βασικοί διεθνείς παίκτες του Κυπριακού. Κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να γίνουν κινήσεις, καθώς η παρουσία Ερντογάν και Νταβούτογλου «δημιουργεί ευκαιρία για το Κυπριακό». Παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στην πράξη, καθώς η τουρκική στάση δεν επέτρεψε μέχρι τώρα να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, οι «συνήθεις ύποπτοι» συνεχίζουν τη δράση τους, θεωρώντας πως εντός Ιανουαρίου μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, έθεσε υπόψη του πρόεδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, τέσσερα σενάρια. Τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:

Πρώτο, να στείλει επιστολή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και να τους καλεί σε συνάντηση μαζί του, αρχίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερο, να εκδοθεί ένα πιο μικρό σε έκταση ανακοινωθέν.

Τρίτο, να εκδοθεί ένα πιο διευρυμένο κοινό ανακοινωθέν, με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέταρτο, να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν.
Το μόνο, το οποίο υπό τις συνθήκες θα μπορεί να «δουλέψει», είναι το δεύτερο σενάριο.

Bookmark and Share