- Με δύο νέες ερευνητικές βάσεις επεκτείνεται η παρουσία της Κίνας στην Ανταρκτική, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας προβάλλοντας εικόνες ενός κινεζικού παγοθραυστικού με πλήρωμα 256 ατόμων να πλέει προς την παγωμένη ήπειρο μέσα από κομμάτια θαλάσσιου πάγου.
Οι εργασίες για την κατασκευή της τέταρτης βάσης, με την ονομασία Ταϊσχάν, έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο.. 2014. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή - η τριακοστή για την Κίνα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια - για τον εντοπισμό τοποθεσίας κατάλληλης για την ανέγερση της πέμπτης βάσης.
«Στο πεδίο των επιστημονικών ερευνών στην Ανταρκτική ήμασταν ουραγοί, όμως τώρα η Κίνα κερδίζει έδαφος», δήλωσε στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αρκτικής και Ανταρκτικής της χώρας Κου Τανζού. «Η ανέγερση του καταυλισμού Ταϊσχάν και οι επιθεωρήσεις με στόχο την κατασκευή του νέου σταθμού θα διασφαλίσουν ότι οι κινέζοι επιστήμονες θα μπορούν στο μέλλον να πραγματοποιούν τις έρευνές τους σε μεγαλύτερη περιοχή και με ασφαλέστερο τρόπο.»
Το Πεκίνο διευκρίνισε ότι η Ταϊσχάν, που θα έχει τη μορφή «κινεζικού φανού», θα χρησιμοποιείται κατά τη θερινή περίοδο για έρευνες «γύρω από τη γεωλογία, τους παγετώνες, το γεωμαγνητισμό και την ατμοσφαιρική επιστήμη».
Περίπου 30 χώρες διατηρούν μόνιμους ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική. Μεταξύ αυτών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσίας, η Βρετανία και η Γαλλία. Ωστόσο, με 13 βάσεις, η Αργεντινή έχει την ισχυρότερη παρουσία στην παγωμένη ήπειρο, λόγω και της σχετικής εγγύτητάς της.
Η κινεζική ανακοίνωση έγινε ένα μήνα αφότου Μόσχα και Πεκίνο μπλόκαραν τις προτάσεις για τη δημιουργία δύο τεράστιων θαλάσσιων καταφυγίων στην Ανταρκτική με στόχο την προστασία του παρθένου οικοσυστήματος. Υπενθυμίζοντας ότι στην ήπειρο ζουν πάνω από 15.000 είδη, περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδίκασαν το σινο-ρωσικό «φρένο» κάνοντας λόγο για «επίμονη ιδιοτέλεια» από την πλευρά των δύο χωρών