- Για σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, που οφείλεται στην καύση ακατάλληλων καυσίμων, προειδοποιούν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (Viterbi).
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, «η ενεργειακή κρίση αύξησε τα επίπεδα ρύπανσης στις περιοχές που...μαστίζονται περισσότερο από τη φτώχεια κατά 30%».
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Κωνσταντίνο Σιούτα, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία».
«Οι άνθρωποι πρέπει να ζεσταθούν όμως τα ποσοστά απασχόλησης μειώνονται και το κόστος των καυσίμων αυξάνεται. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική δυσπραγία έχει αναγκάσει τους Έλληνες να καίνε καύσιμα κακής ποιότητας, όπως ξύλο και άχρηστα υλικά, τα οποία μολύνουν τον αέρα», εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα International Business Times, από το 2008 οι οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί κατά 23% και βασίζεται σε δάνεια από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κατάσταση επιδεινώνεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, από τον τριπλασιασμό των τιμών πετρελαίου τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής φορολογίας.
Αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, οι Έλληνες στρέφονται στα καυσόξυλα, τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. «Το ξύλο είναι φθηνό όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα», τόνισε ο Δρ. Σιούτας. Εκτός αυτού, μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι και για την υγεία. Τα σωματίδια που απελευθερώνονται στον αέρα από την καύση του ξύλου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και συνδέονται με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επικίνδυνα σωματίδια στον αέρα αυξήθηκαν από τα 26 στα 36 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι επιστήμονες εντόπισαν αύξηση των καρκινογόνων οργανικών ενώσεων όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες