- "Αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα άμεσα όλα τα χρήματα που έχει αποφασίσει να της δανείσει, δεν θα υπάρξει ανάγκη για "κούρεμα" του χρέους.."
Ο ρυθμός και η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν φτάσει σε σημείο που έχουν πλέον καταστεί αντιπαραγωγικοί, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός ιστός και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας να δέχονται τρομερές πιέσεις, τονίζει ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα σε... συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι, αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα άμεσα όλα τα χρήματα που έχει αποφασίσει να της δανείσει, δεν θα υπάρξει ανάγκη για "κούρεμα" του χρέους.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Νταλάρα σημειώνει ότι οι αγορές το λαμβάνουν υπόψη και το βλέπουν ως ένδειξη μιας δραματικής δημοσιονομικής αναστροφής, σε σχέση με το πού ήταν η Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια. "Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σημαντικό, αλλά πιο σημαντικό είναι να τελειώσει αυτή η διαδικασία ατελείωτων διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση ποσών, που στο γενικότερο πλαίσιο, είναι πολύ μικρά" προσθέτει.
Υπογραμμίζει επίσης, πως η αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ξένων επενδυτών, εξέλιξη που, όπως αναφέρει δηκτικά, έχει μεγαλύτερη σημασία από την έξοδο στις αγορές ομολόγων. "Η ελληνική οικονομία, κολυμπάει εδώ και τρία χρόνια αντίθετα στο ρεύμα και δεν έχει πνιγεί. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια προσαρμογή" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε άλλο έντυπο, ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και της ενθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων.
Σημειώνει σχετικά ο επί εικοσαετία επικεφαλής του IIF, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων Partners Group στις ΗΠΑ (διαχειρίζεται κεφάλαια 30 δισ. ευρώ), "Εταιρείες όπως η δική μου, και άλλοι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία, υπερ-ρυθμίσεις και θέματα φορολογίας, γεγονός που συνεχίζει να εμποδίζει τις επενδύσεις περισσότερο από όσο θα έπρεπε