Η διαχείριση του χρέους, η στάση απέναντι στο μνημόνιο και η φορολογική πολιτική έχουν προκαλέσει «vertigo» στον ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών προς την... πραγματικότητα.
Οι δηλώσεις...κορυφαίων στελεχών και αρμόδιων για την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται, πλέον, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα μέχρι πρότινος η Πλ. Κουμουνδούρου πρότεινε «ως μοναδική λύση» για έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.
Μόλις χθες, ο αρμόδιος για την Αναπτυξιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιώργος Σταθάκης παραδέχθηκε με δημόσια δήλωσή του ότι «Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων» καταλήγοντας ότι «εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».
Μάλιστα παραδέχθηκε ότι «μόλις το 5% του δημόσιου χρέους είναι επαχθές», αφήνοντας να εννοηθεί πως μόνο γιʼ αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να κινηθεί η νομική διαδικασία διαγραφής του.
«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και τομεάρχης ανάπτυξης, ακυρώνοντας στην ουσία το σύνολο των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερούς διαγραφής του συνολικού χρέους με πενταετές moratorium αποπληρωμής των οφειλών προς του εταίρους και δανειστές.
Οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη επαναφέρουν στο προσκήνιο την «υπόγεια» στροφή του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την προεκλογική του δέσμευση για διαγραφή του χρέους και «κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο, ένα άρθρο» στη θέση της «επαναδιαπραγμάτευσης και διαχείρισης» που αποτελεί και πάγια επιλογή της δικομματικής κυβέρνησης.
Ανάλογη «στροφή» πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα της φορολόγησης καθώς κορυφαία στελέχη με τις δηλώσεις τους έχουν απομακρυνθεί παρασάγγας από τις θέσεις του κόμματος -όπως αυτές καταγράφονται στο προεκλογικό του πρόγραμμα- περί «αύξησης της φορολόγησης του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου».
Στο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη εμφανίζεται να έχει «αποτάξει» την αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, το «χαράτσι 1% επί του τζίρου στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και το υποχρεωτικό δάνειο-φόρο στα μεγάλα εισοδήματα».
Αντί όλων αυτών που αναφέρονται στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος όλο και συχνότερα τα ηγετικά στελέχη και το οικονομικό επιτελείο μιλούν πλέον για ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα» πρότυπο των οικονομικά ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
Ενδεικτική της στροφής σε ευρωπαϊκές πρακτικές και πρότυπα είναι η πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ότι στόχος είναι να «φτιάξουμε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, που θα έχει διάρκεια, και θα είναι εντός του μέσου όρου που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν η επιχείρηση θέλει να γίνει οφ σορ και να πάει σε φορολογικό παράδεισο, δεν μπορείς να τη σταματήσεις, κακά τα ψέματα». Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο αποχώρησης μεγάλων επιχειρήσεων λόγο αύξησης των φορολογικών συντελεστών ό κ. Σταθάκης συμπλήρωσε ότι «με ένα κανονικό, σταθερό και δίκαιο το φορολογικό σύστημα, δεν νομίζω ότι θα έχουμε φυγή επιχειρήσεων».
Αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης σε δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις εμφανίζεται να παίρνει σαφής αποστάσεις από τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο θέμα της διαχείρισης του χρέους και συνολικά της αντιμετώπισης της κρίσης. Ενδεικτική είναι η σχετική αναφορά του σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ»:
«Ολοκληρώνεται και θα είναι σύντομα στη διάθεση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ένα πληρέστερο σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι πιο κοντά στις ανάγκες του κυβερνητικού προγράμματος. Βέβαια το πρόγραμμα αυτό θα είναι υπό διαρκή επεξεργασία και έλεγχο μέχρι και τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, αφού θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τα πραγματικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Και ενώ όπως όλα δείχνουν η ηγεσία και οι πλειοψηφικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «στρέψει το βλέμμα τους» στην Ευρώπη και στις διεθνείς πρακτικές αντιμετώπισης της κρίσης οι μειοψηφικές τάσεις δεν κρύβουν την ενόχληση και τη δυσφορία τους για την «στροφή» του κόμματος.
Στελέχη της «Αριστερής πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη αντιδρούν έντονα και επαναλαμβάνουν επίμονα ότι την απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους η οποία θα επιδιωχθεί καταρχήν με διαπραγμάτευση η οποία εφόσον χρειαστεί, θα προχωρήσει με μονομερή διαγραφή.
Ενδεικτική των εσωκομματικών διαφωνιών είναι η τοποθέτηση του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δεμερτζόγλου στον επίσημο ιστότοπο της Αριστερής Πλατφόρμας «Iskra» όπου εξαπολύει βέλη κατά των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή, αν χρειαστεί μονομερώς, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποσιωπάται συστηματικά από τα ηγετικά στελέχη, ενώ προστίθεται σειρά άλλων τοποθετήσεων που ουδέποτε τέθηκαν, συζητήθηκαν και πολύ περισσότερο εγκρίθηκαν, από τα ανώτερα σώματα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ηδη μέλη και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποδίδουν τις «στροφές» και πολιτικές «τούμπες» της ηγετικής ομάδας αλλά και του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στο «χτίσιμο» του ευρωπαϊκού του προφίλ ενόψει της υποψηφιότητάς του για πρόεδρος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας «ότι πρόκειται για συντονισμένη κίνηση προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές για το προεδρείο της Κομισιόν ακολουθώντας περισσότερο τις θέσεις της ευρωπαϊκής ΚΕΑ και γυρίζοντας την πλάτη του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του».capital.