Στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης για εθελοντική κινητικότητα 6.000 υπαλλήλων στους δήμους, μετά την άρνηση των εργαζομένων να απογραφούν και των δημάρχων να δώσουν οικονομικά στοιχεία εν όψει των εκλογών του Μαΐου!
Η άρνηση στην πράξη των δημοτικών υπαλλήλων να απογραφούν και η άρνηση επί της ουσίας των δημάρχων να τους...απολύσουν λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές τινάζει στον αέρα τα σχέδια των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαδημοτική κινητικότητα και βγάζει «άουτ οφ όρντερ» τις όποιες κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα για απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Ταυτόχρονα, ως «εχθρική» προς τους υπαλλήλους χαρακτηρίζεται η επείγουσα εγκύκλιος Μητσοτάκη που «παγώνει» την αξιολόγηση των υπαλλήλων, προκειμένου όλοι να κριθούν με το νέο σύστημα που υποχρεωτικά θα «βαθμολογήσει» κάτω από τη βάση ένα ποσοστό 15% του προσωπικού, παρά το γεγονός ότι η αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «στο ποσοστό του 15%, που θα κριθούν ως οι λιγότερο καλοί, δεν είναι αυτοί που θα ενταχθούν αμέσως σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά εκείνοι στους οποίους θα δοθούν ευκαιρίες να βελτιωθούν».
Στο μεταξύ η πλατεία Κλαυθμώνος ανασυστήνει... το συμβολισμό και την ιστορία της, καθώς από εδώ και στο εξής έχει ορισθεί από τους εργαζομένους στους δήμους ως κέντρο αγώνα και αντίστασης στις διαθεσιμότητες και απολύσεις τους, με πρώτους τους σχολικούς φύλακες να πραγματοποιούν εκεί σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη συνέχεια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
1.000 αντί 6.000
Τα περισσότερα προβλήματα όμως στο πρώτο εξάμηνο του 2014 εντοπίζονται στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς υπό τη σκιά των επερχόμενων δημοτικών εκλογών το σχέδιο της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, που προέβλεπε τη μετακίνηση έως και 6.000 υπαλλήλων, ναυαγεί με την άρνηση των περισσότερων εργαζομένων να ενταχθούν, αλλά και των περισσότερων δημάρχων να μετακινήσουν δικούς τους υπαλλήλους προς άλλους δήμους ή να δεχτούν εργαζομένους από αλλού. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ) η «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα» δεν θα συγκεντρώσει περισσότερους από 1.000 εθελοντές.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να απολυθούν εργαζόμενοι από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου στους δήμους και στις δημοτικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να προχωρήσει με δεδομένη την άρνηση των υπαλλήλων να απογραφούν, αλλά και των δημοτικών αρχόντων να παρουσιάσουν τα οικονομικά στοιχεία των δημοτικών επιχειρήσεων, αφού επί θύραις βρίσκονται οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Η εμπλοκή που υπάρχει στην «κινητικότητα» στους δήμους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει πάρει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε κύκλοι του, «σιωπηρή παράταση» από την τρόικα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014, προκειμένου να παρουσιάσει το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο θα περιμένει σιωπηρά μέχρι τις πρώτες ημερες του Φεβρουαρίου να εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δώσει για την απογραφή των δημοτικών υπαλλήλων και στη συνέχεια θα εφαρμόσει το σχέδιο Β' που προβλέπει τη «λύση» της υποχρεωτικής κινητικότητας, δηλαδή της μετακίνησης των δημοτικών υπαλλήλων που περισσεύουν από ένα δήμο προς έναν άλλο στο οποίο έχουν καταγραφεί κενές θέσεις, με βάση την αξιολόγηση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου.
Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου χθες δεν ξεκαθάρισε ευθέως πόσοι από τους 200 υπαλλήλους των 21 φορέων του Δημοσίου που καταργήθηκαν απολύονται. Διευκρίνισε ότι όσοι απασχολούνται σε ΝΠΔΔ θα ενταχθούν όλοι στο πρόγραμμα κινητικότητας, ενώ όσοι απασχολούνται σε ΝΠΙΔ θα αποχωρήσουν. Αναφέρθηκε ειδικά στους υπαλλήλους του Ακτίου και των Διοδίων των Μαλγάρων που, παρά την κατάργηση του ΤΕΟ (Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας), θα μετακινηθούν στην Εγνατία.
«Φωτογράφισε», πάντως, ως δεξαμενή αποχωρήσεων το χώρο των συγκοινωνιών, λέγοντας ότι «αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στις συγκοινωνίες, δεν πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται όλοι εκεί. Γνωρίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει με οδηγούς και τεχνικούς».
«Εχει περάσει η εποχή του μπάρμπα στην Κορώνη, πρέπει να το καταλάβουν αυτό όλοι» είπε μεταξύ άλλων η αν. υπουργός, επιμένοντας ότι έχει ξεκαθαριστεί στην τρόικα πως πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για τους αριθμούς των απολύσεων και της διαθεσιμότητας και να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
«Ολες οι διαδικασίες πειθαρχικών ελέγχων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως κυνήγι μαγισσών. Δεν προσπαθούμε να βρούμε υπάλληλους προς απόλυση, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλέον ατιμωρησία».
Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε χθες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, οι υποθέσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται σε 2.500 και όχι... 7.000 όπως ακουγόταν