«Φρένο» στις οικονομικές αξιώσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Αρχών βάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ επικαλούμενο την ανάγκη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης είπε διπλό «όχι» στις οικονομικές αξιώσεις των υπαλλήλων. Στο μέτωπο των ειδικών μισθολογίων και πριν...
καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έσπευσε να προαναγγείλει μια δημοσιονομική «βόμβα». «Αν όλα τα ειδικά μισθολόγια ομαδοποιηθούν (σ.σ. δικαστικοί, ιατροί, πανεπιστημιακοί), το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,5 του ΑΕΠ», δήλωσε στους Financial Times.
«Θα κάνουμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει επίσης να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει περιθώριο να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Πιο αναλυτικά, λίγα 24ωρα μετά την καθολική δικαίωση των ενστόλων, που προκάλεσε μεγάλο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι πρέπει να απορριφθούν οι αντίστοιχες αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών και στις Ανεξάρτητες Αρχές κατά των μεγάλων μισθολογικών περικοπών που υπέστησαν.
Οι μισθολογικές τους μειώσεις ήταν προϊόν εφαρμογής διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4024/11) σε συνδυασμό με ρυθμίσεις των εκτελεστικών νόμων του Μνημονίου (Ν. 3833 και 3845/10).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Σ. Ρίζο δεν εντόπισε προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων με αφορμή τις επίμαχες περικοπές του ενιαίου μισθολογίου (που επέβαλε μείωση αποδοχών, αλλά και μείωση ή κατάργηση επιδομάτων).
Στις σχετικές προσφυγές που είχαν υποβάλει σωματεία και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι οι περικοπές που υπέστησαν με το ενιαίο μισθολόγιο 4024/11 σε συνδυασμό με τους μνημονιακούς νόμους φτάνουν το ήμισυ των συνολικών αποδοχών και συνιστούν μη ανεκτή προσβολή των συνταγματικά προστατευόμενων περιουσιακών δικαιωμάτων τους και υπέρμετρο περιορισμό της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
Πρόσθεταν μάλιστα ότι έχει πληγεί το δικαίωμά τους για εύλογη αμοιβή ανάλογη των σημαντικών καθηκόντων τους, τονίζοντας ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Το ΣτΕ, επικαλούμενο την ανάγκη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος για αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, έκρινε ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Αντίστοιχες διαπιστώσεις έγιναν και για προσφυγές υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών (ΡΑΕ κ.λπ.).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ