Επί τάπητος παραμένει το «καυτό» ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, όπως προέκυψε από τη συνάντηση στην Αθήνα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας του τον Ιούλιο 2013, έπειτα από την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε παράλληλα τον Αιγύπτιο ομόλογό του πως «το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πως αταλάντευτος στόχος και διαρκής επιδίωξη παραμένει ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη».
Κύπρος
Οι κύριοι Παπούλιας και Μανσούρ, όπως επισήμαναν χθες αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, στάθηκαν στο γεγονός της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και υπογράμμισαν πως τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστά.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν παράλληλα το υψηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών και των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, ενώ ανέπτυξαν εκτενώς και θέματα τουριστικής συνεργασίας.
Ο κ. Μανσούρ ανέφερε ότι τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες επενδυτές θα απασχολήσουν τη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας που θα συνέλθει στο Κάιρο εντός του τρέχοντος έτους.
«Η σημασία της επίσκεψής μου στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα διότι συμπίπτει με την προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένουμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας, με στόχο το αμοιβαίο όφελος. Αναμένουμε από την ελληνική προεδρία να συμβάλει στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αποκτήσει η Αίγυπτος μια προχωρημένη θέση στην εταιρική της θέση με την Ε.Ε.», τόνισε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» πλαίσιο και πως δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Οπως ανέφερε, τέλος, ο κ. Βενιζέλος, η Ε.Ε. θα πρέπει να στείλει προς τον αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.
Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε τέλος ο κ. Μανσούρ χθες το απόγευμα.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προοπτική διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Ειδικότερα, συζητήθηκε η προώθηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο χωρών, προσαρμοσμένο στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος-Αιγύπτου έληξε το 2007.