"Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε εγκληματίες σαν τον Ξηρό να παίρνουν άδειες"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

"Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε εγκληματίες σαν τον Ξηρό να παίρνουν άδειες";



Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο φέρεται να έθεσε το ερώτημα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζόν Κέρι, στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, την Παρασκευή, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζήτησε την άμεση σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος...
της ελληνικής κυβέρνησης, φέρεται να απάντησε λέγοντας ότι «ήταν η κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου»...

Η απάντηση βέβαια αυτή δεν νομίζουμε ότι διασκέδασε τις εντυπώσεις που έχουν σχηματισθεί στην Ουάσιγκτον, η οποία εκφράζει την ενόχλησή της για την υπόθεση.

Επί πλέον, από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε ότι η περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν μια «ατυχής στιγμή» και ότι η ελληνική νομοθεσία «θέλει σίγουρα διόρθωση» και ότι «είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία και με τις ΗΠΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως μας προσφέρουν τεχνογνωσία και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών θεμάτων και της προστασίας των συνόρων, επειδή έχουν τη μεγάλη εμπειρία από τις δικές τους περιοχές».


Κατά τα λοιπάα, στις συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτεικών, Τζον Κέρι και Τζακ Λιου, αντίστοιχα, καθώς και με σημαντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης, διαπιστώθηκε ότι οι Αμερικανοί «κατανοούν απόλυτα» τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.


Ο κ. Βενιζέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διάθεση και την ετοιμότητα της χώρας μας να συνεισφέρει στις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και για να φιλοξενήσει συναντήσεις ή διεθνείς διασκέψεις.


Συζητήθηκαν ζητήματα της ελληνικής Προεδρίας, με έμφαση στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, καθώς και η πολιτική συνεργασία. Επίσης, τα θέματα της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, όπως επισημαίνεται, για το Κυπριακό έγινε αναλυτική συζήτηση για το που βρίσκονται σήμερα οι προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για τις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος, ενώ ο κ. Κέρι ήταν «πλήρως ενημερωμένος» για τις εξελίξεις.


Για το Σκοπιανό δεν υπήρξε «καμία αίσθηση πίεσης» (προς την ελληνική πλευρά) και ο κ. Κέρι είχε ήδη ενημερωθεί από τον κ. Βενιζέλο από την προηγούμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ, τον περασμένο μήνα.

Επίσης, έγινε συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και με αρκετές αναφορές για το πώς θα πρέπει να αποφευχθεί η εξαγωγή της κρίσης στην Τουρκία. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι επιθυμία της Ελλάδας είναι να υπάρχει μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.


Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα μέλη της συνοδείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, ήταν οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο θέμα της Συρίας.

Θέμα συζήτησης ήταν και η οικονομία και ο κ. Κέρι είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για «τα επιτεύγματα, για τις διαρθρωτικές αλλαγές και για τη βιωσιμότητα του χρέους», ενώ εξετάστηκαν και γενικότερα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, για τα οποία, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν «κοινές θέσεις».

Για τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «ήταν μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για όλες τις πτυχές της οικονομίας, δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, δημοσιονομικής σταθερότητας, βιωσιμότητα χρέους, ίση μεταχείριση ελληνικών τραπεζών σε σχέση με ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, σχέσεις ΔΝΤ με τους άλλους δυο φορείς της τρόικας, σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως επίσης και οι πρόσφατες επαφές του κ. Λιου με τον κ. Σόιμπλε».


Όπως τονίζεται, από το περιεχόμενο της συζήτησης διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά ότι οι Αμερικανοί είναι πιο κοντά σε «ρεαλιστικές απόψεις» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένοντας σε μέτρα ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε σαφές ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πάρει άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και, όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί δέχτηκαν αυτή τη θέση «με απόλυτη κατανόηση».

Bookmark and Share