- Ασφυκτικό «πρέσινγκ» ασκεί η τρόικα για την αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
- Οι δανειστές ζητούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με... διαδικασίες - εξπρές, ενώ «αγκάθι» αποτελεί το επιτρεπόμενο ποσοστό.
Σε αναζήτηση.. συμβιβαστικής λύσης βρίσκεται η ελληνική πλευρά, ώστε να περιορίσει την έκταση των παρεμβάσεων και να μην υπάρξουν αλλαγές στο ποσοστό (σήμερα είναι στο 5%). Για παράδειγμα, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται χωρίς την έγκριση του υπουργού, με τις επιχειρήσεις να καταθέτουν «κοινωνικό σχέδιο» για τους απολυμένους.
Αναλυτικά η πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι -και η οποία θα μπορούσε να περάσει με υπουργική απόφαση και όχι με νέα νομοθετική ρύθμιση- προβλέπει τα εξής:
•Η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όπου θα συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
•-Η απόφαση αυτή θα εφαρμόζεται χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού (δηλαδή θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς). Σημειώνεται πως έχει ζητηθεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας η εκπόνηση μελέτης για το καθεστώς που ισχύει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
•Θα πρέπει να κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας «σχέδιο βιωσιμότητας». Η επιχείρηση μεταξύ άλλων θα προσκομίζει αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση (π.χ. τον τζίρο), τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί, το πλάνο που έχει επεξεργαστεί για το επόμενο διάστημα κ.ά.
•Θα εκπονείται «κοινωνικό σχέδιο» για τη στήριξη των απολυμένων από την επιχείρηση. Για παράδειγμα υλοποίηση δράσεων στήριξης κατά τα πρότυπα προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και συνεργασία με απολυμένους εφόσον αναζητηθούν εξωτερικοί συνεργάτες.
Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον εργοδότη και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. το αν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες). Τέλος εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει ρήτρα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων κατά προτεραιότητα αν η επιχείρηση προχωρήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας.
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ