Μεγάλη αύξηση ροής σε Βρετανία, Γερμανία, Νορβηγία και Βέλγιο.
Η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας συνεχίζεται και φέτος, αν και σε μικρότερο βαθμό, με αποτέλεσμα πολλοί... συμπολίτες μας να έχουν μεταναστεύσει ή να έχουν στόχο να φύγουν στο εξωτερικό για εργασία. Αλλωστε βασικό χαρακτηριστικό και συνέπεια της κρίσης είναι η υψηλή ανεργία και η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν εργασία.
Ακόμη και στη Νορβηγία μεταναστεύουν οι Ελληνες αφού πλέον εδώ δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Norway Post», η Νορβηγία έχει βιώσει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μεταναστών από τον Νότο της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο, με τα στατιστικά στοιχεία να καταδεικνύουν περαιτέρω άνοδο. Συγκρίνοντας τα στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2012 έναντι του Νοεμβρίου 2013, οι μετανάστες από την Ελλάδα στη Νορβηγία έχουν αυξηθεί κατά 49% με αποτέλεσμα η δεύτερη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση.
Βρετανία
Και στη Μεγάλη Βρετανία έχει παρατηρηθεί αύξηση ελλήνων μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση κατά 16%, που αντιστοιχεί σε 25.000 άτομα, των μεταναστών από χώρες της ΕΕ κατά τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Διεύθυνσης Εργασίας και Συντάξεων η αύξηση των μεταναστών σε ποσοστά στο 12μηνο ως τις 30 Σεπτεμβρίου από την Ελλάδα ήταν 31%. Δέκα χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ για να βρουν εργασία, ενώ οι μηχανικοί που έχουν καταφύγει στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο, είναι δεκάδες.
Η Γερμανία παραμένει ένας τόπος που επιλέγουν οι Ελληνες από τη δεκαετία του '60 ως και σήμερα για μετανάστευση. Το 2012 ο αριθμός των ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis. Πάντως, πολλοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν το Βέλγιο για να εργαστούν.
Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου, στη χώρα καταφθάνουν κατά κύριο λόγο επιστήμονες που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες καθώς και εργάτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας έρχεται 14η ανάμεσα στις 30 και πλέον χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα. Οι τομείς εκείνοι που απορροφούν έλληνες και ξένους μετανάστες είναι κυρίως ο νομικός, ο διοικητικός και ο οικονομικός και ακολουθούν εκείνοι του μάρκετινγκ και των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Κύμα απογοήτευσης
Ενδεικτικό της ανεργίας και της ανασφάλειας στη χώρα μας αποτελεί και η έρευνα της Κάπα Research που έδειξε ότι επτά στους δέκα έλληνες αποφοίτους επιθυμούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη ψάχνει για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας. Από εκείνους οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του. Μάλιστα, το 60,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.
Της Τσακίρη Τόνιας.