Η Ισπανία βγήκε και τυπικά από το πρόγραμμα στήριξής της τα μεσάνυχτα αν και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν ,έσπευσε να προειδοποιήσει ότι συνεχίζουν να υφίστανται «αξιοσημείωτες» προκλήσεις για τη χώρα.
Η Ισπανία έγινε η δεύτερη από τις πέντε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν λάβει οικονομική στήριξη και που δεν βρίσκεται πλέον σε... πρόγραμμα στήριξης με εξωτερικό δανεισμό, ενάμιση χρόνο αφού της χορηγήθηκε ένα πακέτο πιστώσεων για να αναδιαρθρώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη το 2012 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση. Τελικά δεν άντλησε παρά περίπου 41,3 δισεκ. ευρώ.
Η Ιρλανδία βγήκε από το δικό της μνημόνιο την 15η Δεκεμβρίου 2013. «Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Όλι Ρεν. «Η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ισπανίας επέστρεψε, και δικαιολογημένα». Ωστόσο ο ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε ότι μένουν να γίνουν πολλά ακόμη.
«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ισπανία παραμένουν αξιοσημείωτες και δεν πρέπει να υπάρξει επ' ουδενί αδράνεια», υπογράμμισε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια σταθερή και διαρκής μείωση της ανεργίας, η οποία παραμένει δραματικά υψηλή».
Η Ισπανία έχει την δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία ανήλθε στο 26,7% του ενεργού πληθυσμού το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat.
Οι ισπανικές τράπεζες είχαν πληγεί από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008, που τους άφησε έναν τεράστιο όγκο «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού και συνέβαλαν η Ισπανία να εισέλθει σε μια οικονομική κρίση που διαρκεί πλέον έξι χρόνια. Η ισπανική οικονομία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013 και υπολογίζει ότι το 2014 θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,5%.