- Θετικό πρόσημο για το ελληνικό ΑΕΠ στο φετινό β΄ εξάμηνο "βλέπει" η Bank of America-Merrill Lynch.
- Κάνει λόγο για άγνωστες παραμέτρους στο πολιτικό πεδίο...
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονο
μίας το 2013, σε ετήσια βάση, ήταν «ελαφρώς καλύτερες» σε σχέση με όσα ανέμεναν οι αναλυτές της Bank of America-Merrill Lynch, όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2014.
Το ελληνικό ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο..συρρικνώθηκε κατά 2,6% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2012, και μετά από πτώση 3% στο γ’ τρίμηνο του 2013. Στο σύνολο του 2013 συρρικνώθηκε κατά 3,7%, επίδοση καλύτερη σε σχέση με την πρόβλεψη της τρόικας (-4%) αλλά ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη της BofA (-3,4%).
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η βελτίωση οφείλεται σε ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, αν και αναμένουν ταυτόχρονα μικρότερη συμβολή των καθαρών εξαγωγών, κυρίως λόγω της πιο ήπιας συρρίκνωσης των εισαγωγών (ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της εγχώριας ζήτησης). Επιπλέον, όπως σημειώνουν, οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες λόγω της πιστωτικής κρίσης και της αβεβαιότητας που δημιουργείται από την απουσία κάποιας λύσης σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και με το OSI, στα πλαίσια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για την συνέχεια, η BofA αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνώνεται με πιο αργούς ρυθμούς, και εκτιμά ότι στο β’ εξάμηνο του 2014 θα εμφανίζει θετική ποσοστιαία μεταβολή, σε σχέση με το 2013. «Ωστόσο, το ρίσκο είναι ξεκάθαρα πτωτικό» αναφέρει η έκθεση. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, αν και η βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκε βελτιωμένη τον Δεκέμβριο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
«Η απώλεια θέσεων απασχόλησης δεν έχει σταθεροποιηθεί και επιταχύνεται ξανά, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Οι βιομηχανικές παραγγελίες σχεδόν σταθεροποιούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι εξαγωγές υποχωρούν με τον ίδιο τρόπο όπως στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός παραμένει συνεπώς υπερβολικά χαμηλός και σε αρνητικό έδαφος (-1,4% σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο), παρά την ελαφρά βελτίωση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, όμως, συνεχίζουν να έρχονται από το μακροοικονομικό πεδίο. Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, για το οποίο εκκρεμεί η επιβεβαίωση από την Eurostat, τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ταμειακό πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 54% σε σχέση με το 2013, στα 603 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων κατά 4% περίπου.
«Όπως έχουν υποστηρίξει ξανά, τα βελτιωμένη μακροοικονομικά στοιχεία φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στην στιγμή της αλήθειας, όπου η Ευρώπη χρειάζεται να ανταποκριθεί».
Πολιτικές αβεβαιότητες
Στο μεταξύ υφίστανται στο πολιτικό πεδίο πολλές άγνωστες παράμετροι, επισημαίνει η BofA. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού έχει υποχωρήσει σε μόλις 2 έδρες, από 24 τον Ιούνιο του 2012.
Οι κάλπες του Μαΐου μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ηττηθούν, ενδεχόμενο υπαρκτό σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχολιάζουν οι αναλυτές. Ακόμα και αν η κυβέρνηση επιβιώσει, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, επισημαίνουν, εξηγώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση χρειάζεται κυβερνητική πλειοψηφία 2/3 στο κοινοβούλιο για να εκλέξει νέο Πρόεδρο, την οποία δεν διαθέτει. Μια νέα Βουλή μετά από εκλογές θα μπορούσε να εκλέξει νέο Πρόεδρο με απλή πλειοψηφία.
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν αναταράξεις στις αγορές, εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εδικά αν ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί αποτρέψουν την δημιουργία ενός βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού