«Καταργήστε την τρόικα» απαιτούν οι ευρωβουλευτές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Καταργήστε την τρόικα» απαιτούν οι ευρωβουλευτές

 

Εναλλακτικό "σχέδιο Β" με μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και τον περιορισμό των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα μελλοντικά Μνημόνια προκειμένου να διορθώνονται ενδεχόμενες λανθασμένες εκτιμήσεις.



Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στην έκθεση για το ρόλο της Τρόικα στην Ελλάδα.., την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρου που ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τρόικα, ενώ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρούν ότι θα πρέπει να αποφασίζεται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο, και την ΕΚΤ να συμμετέχει, όχι όπως σήμερα ενεργά, αλλά ως «σιωπηλός παρατηρητής». Παράλληλα, η Ευρωβουλή εισηγείται την αντικατάσταση του ρόλου της Επιτροπής με ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και καλεί την Κομισιόν να υποβάλει εντός του 2014 πρόταση για τη σύσταση του.

Η έκθεση των ευρωβουλευτών Ότμαρ Κάρας και Λιεμ Χόανγκ Νγκοκ που εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Μαρτίου μαζί με τα πορίσματα παράλληλης έκθεσης που συνέταξε και ενέκρινε ήδη η επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού.

Η αρμόδια Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τρόικα βοήθησε τέσσερις χώρες της ΕΕ να εξέλθουν από την κρίση και να αποφύγουν την άτακτη χρεοκοπία. Ωστόσο, θεωρεί ότι ο τρόπος εργασίας της Τρόικα εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο των δυσμενών επιπτώσεων της Τρόικας, ενώ, όπως τονίζει, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών είναι αυτοί που φέρουν την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της Τρόικα.

Στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προσάπτουν το γεγονός ότι απέτυχαν να δώσουν σαφείς και συνεκτικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Κομισιόν όσον αφορά τους στόχους που ζητήθηκε από τις τέσσερις χώρες να πετύχουν σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. Η Ευρωζώνη καλείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα προγράμματα διάσωσης, καθώς αυτή είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή και τους όρους παροχής της βοήθειας, αναφέρει η έκθεση.

Οι ευρωβουλευτές επικεντρώνονται επίσης στα εσωτερικά προβλήματα της Τρόικα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που είχαν μια άνιση κατανομή των ευθυνών μεταξύ τους, διαφορετικές εντολές, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα ευθύνης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα και όταν ζητήθηκε η γνώμη τους βρέθηκαν αντιμέτωπα με την επιλογή να πτωχεύσουν οι χώρες ή να αποδεχθούν μνημόνια που ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης μεταξύ της Τρόικα και των εθνικών αρχών.

Για την Τρόικα αναφέρουν ότι υιοθέτησε την ίδια προσέγγιση προς όλες τις χώρες με πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να λάβει δεόντως υπόψη της τις διαφορετικές συνθήκες σε κάθε χώρα. Ασκούν εντονότατη κριτική στους εκπροσώπους των δανειστών για την αποτυχία τους να προβούν σε διόρθωση των συστάσεών τους, όταν αυτές αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές ή βασισμένες σε λανθασμένες υποθέσεις, όπως στην περίπτωση που οι προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη δεν υλοποιήθηκαν και τους λεγόμενους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που αποδείχθηκαν μεγαλύτεροι από τους αναμενόμενους.

Bookmark and Share