- Στην υπουργική Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι 28 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οι έξι υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς, επίσης, και πρωθυπουργοί
Επιτυχημένη χαρακτήρισε την τετραήμερη περιοδεία του στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ως... προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου στην Αλβανία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του.
Ο κ. Βενιζέλος κάνοντας μια αποτίμηση της περιοδείας του, σε ομιλία του στο EU Info Center, στα Τίρανα, παρατήρησε ότι ο κοινός παρανομαστής του ταξιδιού του ήταν η περιφερειακή βούληση για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η θεώρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής ως παράγοντα σταθερότητας, όχι μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς. Από αυτή την άποψη, εκτίμησε ότι η κατάσταση στις διάφορες χώρες της περιοχής είναι πολύ κρίσιμη, λίγο πριν από το τελευταίο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Επίσης, προανήγγειλε ότι προκειμένου να ανανεωθεί η «Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2003», που αποτελεί την ευρωπαϊκή πολιτική για την περιοχή, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στη Θεσσαλονίκη μία υπουργική Σύνοδος, σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην υπουργική Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι 28 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οι έξι υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς, επίσης, και πρωθυπουργοί, έτσι ώστε, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, να συζητήσουν όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και να αναπτύξουν διπλωματικά σχέδια για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χερσονήσου.
Σερβία
Αναφερόμενος αναλυτικά στους σταθμούς της περιοδείας του, ξεκίνησε από τον πρώτο σταθμό, τη Σερβία, σημειώνοντας: «Η εντύπωσή μου είναι ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το πολιτικό προσωπικό της Σερβίας και η σερβική ηγεσία, είναι πάντα έτοιμες να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τον κρίσιμο πολιτικό διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου».
Επισήμανε επίσης ότι η διαδικασία για το άνοιγμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Σερβίας και ΕΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, αλλά, επίσης, για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση και το μέλλον του Κοσόβου.
Κόσοβο
Για το ταξίδι του στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικός υποστήριξε ότι «τώρα, έχουμε ένα πολύ σταθερό, πολύ πρακτικό και πολύ φιλόδοξο διμερές πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Κοσόβου». Διακήρυξε ακόμα την «ετοιμότητα μας να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας και να μεταφέρουμε την πολύ πλούσια και ισχυρή θεσμική μνήμη από τις προηγούμενες Προεδρίες, όχι μόνο στη Σερβία, για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όχι μόνο στην Αλβανία για την προετοιμασία του επόμενου βήματος, για την προετοιμασία των υποψήφιων προς ένταξη κρατών, αλλά και στο Κόσοβο για την προετοιμασία της τοπικής διοίκησης και για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών του φιλοδοξιών».
Μαυροβούνιο
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Μαυροβούνιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι πολύ καθαρή, πολύ ήρεμη και, επίσης, πολύ φιλόδοξη, «καθότι έχουμε μπροστά μας πέντε διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχουν ανοιχθεί πρόσφατα».
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Όσον αφορά την κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη τη χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη και πολύ κρίσιμη, προσθέτοντας ότι «είναι κοινό ευρωπαϊκό, ιστορικό και θεσμικό χρέος να προστατεύσουμε τη συνοχή, την ενότητα και το ευρωπαϊκό πεπρωμένο αυτής της χώρας μέσω πολύ δύσκολων συνταγματικών μηχανισμών και πάντα μέσω δύσκολων και εύθραυστων διακοινοτικών σχέσεων».
Αλβανία
Τέλος, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με σκοπό να εξετάσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν με καλή διάθεση». Και πάντα, διευκρίνισε, μέσω ενός πολύ καθαρού πλαισίου αναφοράς που υπαγορεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.
Επιπλέον, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, τονίζοντας ότι αποτελεί πάντα κορυφαία προτεραιότητα για την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου. Υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας και ο στόχος μας είναι να οργανώσουμε πάλι τη σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το δίκαιο και νόμιμο στόχο, τη χορήγηση αυτού του καθεστώτος στην Αλβανία».
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η ελληνική εθνική θέση ήταν θετική για τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, τον περασμένο Δεκέμβριο και υπογράμμισε: «Για εμάς, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και πολύ ελκυστικό, όχι μόνο στο πλαίσιο της εξαίρετης και στρατηγικής διμερούς συνεργασίας, αλλά και για προφανείς περιφερειακούς λόγους, επειδή για εμάς ο στόχος είναι πάντα η περιφερειακή σταθερότητα και η υποστήριξη και η ενίσχυση της περιφερειακής φιλοδοξίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλων των χωρών της χερσονήσου».
Σε ερώτησή δημοσιογράφου για την αμοιβαία αναγνώριση συντάξεων Ελλήνων και Αλβανών πολιτών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Ναι, είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της κοινωνικής ασφάλισης εντός του πλαισίου της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης έχουμε την αμοιβαία υποχρέωση να εναρμονίσουμε τις δύο νομοθεσίες και τις διαδικασίες».
.