- Ποια θα είναι τα οφέλη σύμφωνα με του δανειστές.
Σειρά μέτρων θέλει να καταργήσει η τρόικα στην αγορά του ψωμιού. Ωστόσο εκεί οι αντιδράσεις αναμένονται μεγάλες εν όψει και εκλογών αλλά και λόγω του ότι...υπάρχει πρόσφατη νομοθέτηση.
Πιο συγκεκριμένα η τρόικα επιδιώκει αντίθετα με τα όσα λέει η κυβέρνηση:
- Κατάργηση αποκλειστικού δικαιώματος φούρνων και πρατηρίων να πωλούν ψωμί.
Όφελος: Ενίσχυση ανταγωνισμού, περισσότερες επιλογές, φθηνότερο ψωμί για τον καταναλωτή
Μέχρι πρότινος, μόνο αρτοποιεία και πρατήρια άρτου μπορούσαν να πωλούν άρτο και αρτοπαρασκευάσματα. Τα προϊόντα αυτά τώρα μπορούν να πωλούνται και σε ορισμένους άλλους τύπους καταστημάτων, που όμως πρέπει να λειτουργούν μόνο ως πρατήρια άρτου.
Ο περιορισμός αυτός στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και μειώνει τις επιλογές για τον καταναλωτή.
Η πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων θα πρέπει να επιτρέπεται και σε άλλα είδη καταστημάτων, εφόσον τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις για την ασφάλεια τροφίμων.
· Κατάργηση της υποχρέωσης των φούρνων να διατηρούν απόθεμα πρώτων υλών για συγκεκριμένες περιόδους.
Όφελος: Απλοποίηση θεσμικού περιβάλλοντος – μείωση κόστους και τελικής τιμής για τον καταναλωτή
Με το ισχύον καθεστώς, όλες οι επιχειρήσεις άρτου πρέπει να έχουν συγκεκριμένα αποθέματα αλεύρων, αλατιού και καύσιμης ύλης σε ορισμένες περιόδους του έτους (για 3 ημέρες το καλοκαίρι και 7 ημέρες το χειμώνα).
Η ρύθμιση αυτή είναι απαρχαιωμένη. Επιβαρύνει το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και αυξάνει το κόστος λειτουργίας, χωρίς να προστατεύει άμεσα το συμφέρον του καταναλωτή.
Η υποχρέωση θα πρέπει να καταργηθεί. Για την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς, ισχύει η ρύθμιση που προβλέπει επίταξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
· Κατάργηση προνομιακής μεταχείρισης παλαιών φούρνων
Όφελος: Διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού
Μέχρι τώρα αρτοποιεία, βιομηχανίες και πρατήρια που αδειοδοτήθηκαν πριν το 2007, εξαιρούνται από διατάξεις που αφορούν τις νεότερες επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι παλιοί φούρνοι δεν έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν στη νέα νομοθεσία, μέχρι να λήξει η υφιστάμενη άδειά τους.
Η διάκριση αυτή δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο τα συμφέροντα του καταναλωτή. Αλλοιώνει τον ανταγωνισμό ευνοώντας τις παλιές επιχειρήσεις σε βάρος των νέων. Για το λόγο αυτό, η εξαίρεση θα πρέπει να αφαιρεθεί.
· Άρση περιορισμών για τα σημεία πώλησης άρτου.
Όφελος: Ενίσχυση ανταγωνισμού, καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερο ψωμί για τον καταναλωτή
Το ισχύον καθεστώς επιτρέπει την πώληση άρτου από καταστήματα τροφίμων και ποτών, με εξαίρεση κρεοπωλεία, καταστήματα πουλερικών, ιχθυοπωλεία, περίπτερα και παντοπωλεία.
Ο περιορισμός αυτός περιορίζει τον ανταγωνισμό και τις επιλογές για τον καταναλωτή, χωρίς να είναι απαραίτητος για την προστασία της ασφάλειας των προϊόντων.
Σε διεθνές επίπεδο, δεν εφαρμόζονται τέτοιοι περιορισμοί, εφόσον ισχύουν για όλους συγκεκριμένες υγειονομικές υποχρεώσεις. Στην Ιταλία για παράδειγμα, ο Νόμος επιτρέπει την πώληση άρτου σε κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, υπό την προϋπόθεση το κατάστημα να συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες υγείας και ασφάλειας.
Η πώληση του ψωμιού θα πρέπει να γίνεται από όλα τα καταστήματα τροφίμων, καθώς και από άλλα είδη καταστημάτων, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας τροφίμων.
Με τον τρόπο αυτό, ο καταναλωτής μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα και σε ανταγωνιστικότερες τιμές.
· Κατάργηση εισφοράς στην τιμή του αλεύρου, υπέρ του ταμείου των αρτοποιών
Όφελος: Φθηνότερο ψωμί
Το υφιστάμενο καθεστώς αυξάνει το κόστος του αλεύρου και κατ’ επέκταση την τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το ψωμί. Η εισφορά θα πρέπει να πληρώνεται απευθείας από τους αρτοποιούς στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο και να μην επιβαρύνει το κόστος του ψωμιού.
- Κατάργηση απαρχαιωμένων περιορισμών ως προς τη σύσταση των προϊόντων άρτου.
Όφελος: Απλοποίηση – εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου
Καταργείται μια σειρά από απαρχαιωμένες ρυθμίσεις, που καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, όπως:
- Για την παραγωγή ζυμαρικών που προορίζεται για την Ελληνική αγορά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σιμιγδάλια ή άλευρα ολικής αλέσεως από σκληρό σιτάρι.
- Απαγορεύεται η παραγωγή προϊόντων, παρόμοιων με το σιμιγδάλι, τα οποία προέρχονται από την άλεση άλλων δημητριακών, εκτός από το σίτο
- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση λυκίσκου στην παρασκευή άρτου.
Οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν καμία σκοπιμότητα σχετική με το συμφέρον του καταναλωτή, καταργούνται.