Πολέμιο της δραχμής χαρακτήρισε τον ευατό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή στη δραχμή.
«Είμαι πολέμιος της δραχμής, δεν τίθεται από τον...ΣΥΡΙΖΑ θέμα επιστροφής στη δραχμή. Ουσιαστικά δεν τέθηκε ποτέ το θέμα αυτό ούτε στην Ευρώπη, παρά τα φοβικά σύνδρομα, ούτε βέβαια τίθεται τώρα», είπε ο κ.Σταθάκης, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση, με θέμα «Επενδύσεις: η μόνη διέξοδος για τη χώρα», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Ωστόσο ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για έξοδο από τον μνημόνιο, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με έμφαση στη στρατηγική ανάπτυξη προϊόντων και επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Το μνημόνιο απέτυχε στο σκέλος της ανάπτυξης, καθώς παρά το ότι περιείχε αναπτυξιακή ατζέντα, την καθόρισε εξολοκλήρου σε λάθος βάση», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπέστη την πιο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή δυτικής οικονομίας σε καιρό ειρήνης, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 15 μονάδες.
Τόνισε δε ότι το μνημόνιο απέτυχε γιατί δημιούργησε καθεστώς πλήρους «αποεπένδυσης» στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε παραπλανητική.
Αυτό φάνηκε, είπε και από τον αρχικό στόχο που τέθηκε στα 50 δισ. ευρώ και στο β' μνημόνιο αναπροσαρμόστηκε στα 22 δισ. έχοντας φέρει αποτέλεσμα μόλις 2,1 δισ. ευρώ.
Δε φταίει το ΤΑΙΠΕΔ ή κυβέρνηση γι' αυτό αλλά το ότι δεν υπάρχει τίποτα προς ιδιωτικοποίηση, καθώς ανάμεσα στο 1995 και το 2008 ιδιωτικοποιήθηκαν τράπεζες, δρόμοι, αεροδρόμια κ.λπ. και το 2010 η Ελλάδα διέθετε τον μικρότερο κρατικό επιχειρηματικό τομέα στην Ευρώπη συμπλήρωσε.
Ακόμη έκανε λόγο και για αποτυχία του μνημονίου στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς «παρά τις μάχες των πρώτων ετών (φορτηγά, φαρμακεία κ.λπ.) το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εν μέσω ύφεσης εγκαταλείφθηκε».
Τέλος περιγράφοντας τη βασική στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος, όπως επισήμανε, τους τομείς της γεωργίας και της μεταποίησης, ενώ σημείωσε ότι αφετηρία για όλα αυτά θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
«Όσο και να μειωθούν οι μισθοί δεν θα έλθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί φθηνό εργατικό δυναμικό δεν υπάρχει, καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό» είπε.