Δεν τους βγήκε η χρεοκοπία ...και ποντάρουν στην ανάκαμψη
Εκδοση 5ετούς ομολόγου της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ πριν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου δεν αποκλείουν ξένοι -κυρίως Αμερικανοί- διαχειριστές. Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως το...λόμπι των πανίσχυρων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών έχει προχωρήσει ήδη σε διερευνητικές επαφές στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο της επίσπευσης της πρώτης έκδοσης ελληνικών τίτλων.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις επιλογές αμερικανικών χαρτοφυλακίων που αναζητούν διεθνώς υψηλές αποδόσεις Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως έπειτα από μήνες ισχυρών επιφυλάξεων οι αρμόδιες Αρχές στην Κοινότητα, κυρίως όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, έχουν αρχίσει να βλέπουν ευνοϊκά το θέμα και μάλιστα να συζητούν πλέον με συγκεκριμένους όρους και μεγέθη.
Αλλαγή στρατηγικής
Χρηματοοικονομικοί κύκλοι αποδίδουν αυτή την ευνοϊκή -και- για τα ελληνικά δεδομένα στροφή στην ανακατεύθυνση της ροής επενδυτικών κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες προς τις αναπτυγμένες αγορές, που δρομολογείται με αφορμή την αλλαγή των ΗΠΑ σε νομισματικά ζητήματα. Απόρροια αυτής της αλλαγής θυμίζουμε πως ήταν η κρίση στις αναπτυσσόμενες αγορές (χρηματιστήρια, ομόλογα, τοπικά νομίσματα), ο περιορισμός της στήριξης των ΗΠΑ σε τίτλους αυτών των χωρών, οι αλυσιδωτές «εκρήξεις» σε αγορές όπως η βραζιλιάνικη, η αργεντίνικη, η τούρκικη κ.ά.
Η ελληνική αγορά βρίσκεται -όσον αφορά στη χρηματοοικονομική... γεωπολιτική- κοντά στο κέντρο, παραμένοντας από την αρχή της κρίσης το αντιπροσωπευτικότερο «θύμα» για τους πειραματισμούς/μεθοδεύσεις του ΔΝΤ, των Βρυξελλών, του Βερολίνου. Το ότι τελευταία ευνοϊκό κλίμα για το εγχείρημα έκδοσης ομολόγου διαμορφώνεται στην έδρα του EFSF, στο Λουξεμβούργο, προοιωνίζεται εξελίξεις.
Η Ελλάδα, σημειώνει αντιπρόσωπος πανίσχυρου αμερικανικού fund, αποτελεί μία από τις επιλογές των χαρτοφυλακίων που αναζητούν διεθνώς υψηλές αποδόσεις. Εν μέρει... τζόγος, αυξημένου ρίσκου αλλά και υψηλότατων αποδόσεων εάν τους βγει το στοίχημα. Οι διαχειριστές, που έχασαν δισ. δολάρια από τη μη (τυπική) χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, από ένα Grexit, αυτοί που έπαιξαν short την ελληνική αγορά είναι υποχρεωμένοι αυτή τη φορά να ακολουθήσουν το «έξυπνο χρήμα» (και την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ) εγκαταλείποντας τις αναπτυσσόμενες αγορές, και να στραφούν προς τις αναπτυγμένες. Στο δρόμο τους βρίσκεται και η ελληνική αγορά.
Δεν είναι τυχαίο πως ο πολύς Herry Paulson (του φερώνυμου hedge fund Paulson & Co), ο οποίος έβγαλε υψηλότατες αποδόσεις ποντάροντας στην ελληνική χρεοκοπία, εμφανίζεται πλέον να πιστεύει στο ενδεχόμενο μίας ανάκαμψης.
Η επανενεργοποίηση της αγοράς «ασφαλίστρων κινδύνου» (CDS) έστω σε ενδεικτικές τιμές (σ.σ. αφού ουσιαστικά δεν λειτουργεί η αγορά, δεν δίνονται αγοραίες τιμές) είναι μία πρώτη ένδειξη. Επιστρέφει η τρόικα, μαζί με την αισιοδοξία και τα CDS, σημείωνε η «Ε» την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου καταγράφοντας τις εξελίξεις.
Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την «ετυμηγορία» των δανειστών για το πρωτογενές πλεόνασμα (στις 23 Απριλίου) όπου και θα βασισθεί η διαδικασία διασφάλισης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Εάν οι δανειστές αποδεχτούν τα μεγέθη που παρουσιάζει η Αθήνα, τότε από την επομένη κιόλας θα αρχίσει να «τρέχει» το ενδεχόμενο μίας διερευνητικής εξόδου στις αγορές με μία μικρής έκτασης έκδοση (μάλλον για 2-3 δισ. ευρώ) πριν από τις εκλογές.