Όσκαρ 2014: Νικητές και ηττημένοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Όσκαρ 2014: Νικητές και ηττημένοι

Λάμψη, φορέματα, σμόκιν, το κόκκινο χαλί, ατάκες και μάλλον τη selfie φωτογραφία της χρονιάς είχε η 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ, από την οποία απουσίασαν -ομολογουμένως- οι μεγάλες εκπλήξεις.



Η ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ Μακουίν κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ το... Όσκαρ σκηνοθεσίας κατέληξε εκεί που όλοι περίμεναν, στον Αλφόνσο Κουαρόν - ο οποίος έπαιξε χωρίς αντίπαλο και απέσπασε το χρυσό αγαλματίδιο για το «Gravity».

Το «Gravity» μονοπώλησε και τα Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες και συνολικά κατέκτησε 7 αγαλματίδια. Αυτή θα μπορούσε να ήταν μία σύντομη περίληψη της βραδιάς.

Κατά τα άλλα, το Όσκαρ Α' Ανδρικού κέρδισε ο Μάθιου Μακόναχι που έδωσε στο «Dallas Buyers Club» μία ερμηνεία σαφώς οσκαρικού επιπέδου - επικρατώντας δίκαια του Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

To Όσκαρ A' γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ για το ρεσιτάλ που έδωσε στη «Θλιμμένη Τζάσμιν» του Γούντι Άλεν. Η σπουδαία ηθοποιός ευχαρίστησε τον δημοφιλή σκηνοθέτη που την επέλεξε για αυτόν τον ρόλο.

Το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου το κέρδισε η Λουπίτα Νιόνγκο, η οποία παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο κλαίγοντας και ευχαριστώντας τους πάντες και τα πάντα. «Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι όλη αυτή η χαρά στη ζωή μας συνδέεται με τα τόσα βάσανα» είπε η νεαρή ηθοποιός εμφανώς πολύ συγκινημένη κατά την παραλαβή του βραβείου της. «Όταν κοιτάζω αυτό το χρυσό αγαλματίδιο, λέω στον εαυτό μου και σε κάθε παιδί: "δεν έχει σημασία από πού έρχεσαι, τα όνειρά σας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα"» πρόσθεσε.

Το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Τζάρεντ Λέτο για τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο «Dallas Buyers Club». «Σε όλους τους ονειροπόλους στον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν απόψε, σε μέρη όπως η Ουκρανία ή η Βενεζουέλα, θέλω να τους πω ότι είμαστε εδώ» είπε ο ηθοποιός αφιερώνοντας το βραβείο και «στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν χάσει τη μάχη κατά του AIDS». «Και για όλους εκείνους που έχουν νιώσει ποτέ την αδικία γι' αυτό που είναι και που τους αρέσει, είμαι εδώ απόψε κόντρα στον κόσμο μαζί σας και για σας» πρόσθεσε ο 42χρονος Λέτο.

Η παρουσιάστρια Έλεν ΝτεΤζένερις είχε μεγάλα κέφια και κράτησε αρκετά καλά τον ρυθμό της βραδιάς. «Ήμουν ξανά οικοδέσποινα των Όσκαρ πριν από επτά χρόνια. Τότε ήταν υποψήφια η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Τόσα άλλαξαν...» είπε ανοίγοντας την τελετή και κοιτάζοντας τη Λάιζα Μινέλι στο κοινό πρόσθεσε: «Και είναι εδώ ο καλύτερος impersonator της Λάιζα Μινέλι που είδα ποτέ μου. Συγχαρητήρια, κύριε!». Για την Τζένιφερ Λόρενς που έπεσε πέρυσι ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να παραλάβει το Όσκαρ της και φέτος ξανά στο κόκκινο χαλί, δήλωσε «αν κερδίσεις φέτος το Όσκαρ, κάθισε στη θέση σου, θα σου το φέρουμε εμείς».

Η Έλεν Ντε Τζένερις ήταν αεικίνητη, μοίρασε μέχρι και πίτσες, ενώ τράβηξε και ένα τεράστιο selfie, δείχνοντας πόσο απολαμβάνει τη βραδιά. H φωτογραφία προκάλεσε χαμό στο Twitter, οπότε η παρουσιάστρια μάζεψε πολλούς σταρ για ακόμη ένα μεγαλύτερο selfie, ώστε να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Αξίζει να θυμόμαστε επίσης την εντυπωσιακή παρουσία της Κέιτ Χάντσον στη σκηνή, η οποία φορούσε ένα αποκαλυπτικό φιδίσιο ασημί φόρεμα, τον Τζιμ Κάρεϊ, που έριξε τα καρφιά του για τη διαρκή απουσία του από τις βραβεύσεις, και τον Μπιλ Μάρεϊ, που δεν ξέχασε τον φίλο του Χάρολντ Ράμις, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.


Ακολουθούν οι νικητές στις βασικές κατηγορίες

Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο «12 Χρόνια Σκλάβος»

Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Αλφόνσο Κουαρόν για το «Gravity»

Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου στον Μάθιου Μακόναχι για το «Dallas Buyers Club»

Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στην εξαιρετική Κέιτ Μπλάνσετ για τη «Θλιμμένη Τζάσμιν»

Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου στον Τζάρεντ Λέτο για την ερμηνεία του στο «Dallas Buyers Club»

Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου πήγε δικαίως στη Λουπίτα Νιόνγκο για την ερμηνεία της στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος».

Όσκαρ καλύτερου μοντάζ στο «Gravity»

Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στον Σπάικ Τζόουνζι για την ταινία «Her»

Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου στον Τζον Ρίντλεϊ για την ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος»

Με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας βραβεύθηκε το ιταλικό «Η Τέλεια Ομορφιά»

Το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε το «20 Feet from Stardom»

Το Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους κέρδισε το «Ψυχρά και Ανάποδα», το οποίο πήρε επίσης και το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.

Το Όσκαρ για τα οπτικά εφέ πήγε στο «Gravity» (Τίμοθι Γουέμπερ, Κρις Λόρενς, Ντέιβιντ Σιρκ, Νιλ Κόρμπουλντ).
Bookmark and Share