Ρωσική επίδειξη ισχύος στην Κριμαία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ρωσική επίδειξη ισχύος στην Κριμαία..

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα στους ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ,κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.

  • Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να... αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος των ουκρανών συνοριοφρουρών διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αυτομόλησε ο αρχηγός του Ναυτικού της Ουκρανίας
Δικό της στρατό σχηματίζει η Κριμαία, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μετά και την αυτομόληση του αρχηγού του Ναυτικού της Ουκρανίας, ο οποίος δήλωσε πίστη στις φιλορώσικες δυνάμεις της Κριμαίας.

Για εσχάτη προδοσία τον διώκει η κυβέρνηση τους Ουκρανίας.

Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

"Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας... Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας", είπε ο ναύαρχος.

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε την "ιστορική εξέλιξη" και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί "υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου".

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, τέσσερις ακόμα υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματικοί του στρατού αυτομόλησαν.
Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Κριμαία βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού δικού της στρατού.


"Εσχάτη προδοσία"

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ασκεί δίωξης για εσχάτη προδοσία εναντίον του επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας, κατηγορώντας τον ότι παρέδωσε το αρχηγείο του, στη Σεβαστούπολη, μόλις κατά τη δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του.

"Κατά την διάρκεια του αποκλεισμού από ρωσικές δυνάμεις του κεντρικού αρχηγείου του ναυτικού, ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι αρνήθηκε να αντισταθεί και παρέδωσε τα όπλα του", δήλωσε η Βικτόρια Σιουμάρ, αναπληρώτρια γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας.

"Η εισαγγελία κίνησε μια ποινική δίωξη εναντίον του Ντένις Μπερεζόφσκι βάσει του άρθρου 111: εσχάτη προδοσία", πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ τοποθετήθηκε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας.
Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι ο Πούτιν έχει ουσιαστικά κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας", τόνισε.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Γιούρι Σεργκέγιεφ, διεμήνυσε οτι η χώρα του είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφικής της ακεραιότητα, καλώντας τις συμμαχικές δυνάμεις να ταχθούν στο πλευρό της Ουκρανίας.
Τόνισε ότι το ουκρανικό Κοινοβούλιο έχει ήδη θέσει σε συναγερμό όλο το στρατιωτικό δυναμικό της χώρας.

Σταδιακές καταλήψεις στρατιωτικών βάσεων στην Κριμαία
Στην Κριμαία, τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις, παίρνοντας τους εξοπλισμούς και τα όπλα.

Πληροφορίες του Interfax, κάνουν λόγο για ρώσους κομάντο, οι οποίοι "χτυπούν" τις βάσεις και φεύγουν με αυτοκίνητα.

Επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν την είσοδο μονάδας ουκρανών συνοριοφυλάκων στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι Ρώσος αξιωματικός έδωσε στους Ουκρανούς στρατιωτικούς προθεσμία για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 400 τουφεκιοφόροι του Ναυτικού παραμένουν αποκλεισμένοι στη βάση τους στη Φεοντόσια, ένα λιμάνι περίπου 200 χλμ. από τη Συμφερόπολη, από ρώσους στρατιώτες, που απαίτησαν να τους παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Τέλος, δημοσιογράφος του BBC μετέδωσε ότι ρώσοι στρατιώτες σκάβουν αναχώματα σε περιοχή βόρεια της Κριμαίας.


Λιποτακτούν Ουκρανοί στρατιώτες


Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έχουν παραδοθεί αμαχητί στο ρωσικό στρατό, κατά τη διάρκεια της κατάληψης των στρατιωτικών βάσεων.
Υποστηρίζουν πως οι ίδιοι στρατιώτες έχουν προσχωρήσει στη ρωσική πλευρά.

Το Russia Today μετέδωσε δηλώσεις ανώνυμης στρατιωτικής πηγής που κάνει λόγο για ειρηνική αλλαγή στρατοπέδου των ουκρανών στρατιωτών.

Υποστηρίζει δε πως το στρατιωτικό προσωπικό της Ουκρανίας έχει να πληρωθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti αναφέρει πως από το βράδυ του Σαββάτου το ουκρανικό Επιτελείο Στρατού βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης με μαζικές παραιτήσεις στρατιωτικών.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά ως αναληθείς τις πληροφορίες

Δημοψήφισμα

Ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, πρόεδρος της βουλής της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας, είπε πως πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της από την Ουκρανία.

Το δημοψήφισμα σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου.
Bookmark and Share