Κάρτα παρουσίας στη Βουλή για τους 300; Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις οι βουλευτές να «χτυπούν» κάρτα παρουσίας στην Ολομέλεια του Σώματος αντί της παραδοσιακής υπογραφής που βάζουν εδώ και δεκαετίες στα κατάστιχα του παρουσιολογίου.
Το ίδιο καθεστώς υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί στη συνέχεια και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με στόχο να.. απλοποιηθούν οι διαδικασίες, αλλά και να παταχθούν πιθανά κρούσματα κοπανατζήδων βουλευτών που πληρώνονται μεν για τη συμμετοχή τους, δεν προσέρχονται όμως στις συνεδριάσεις των επιτροπών.
Οι αλλαγές αυτές, που θα συμβάλουν εκτός των άλλων και στην αναβάθμιση του κύρους της Βουλής, σχετίζονται με τη λειτουργία για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά του συστήματος ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.
Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός εγκαταστάθηκε επί των ημερών της προεδρίας του Απόστολου Κακλαμάνη, αλλά ουδέποτε λειτούργησε, λόγω αντιδράσεων πολλών βουλευτών που δυσκολεύονταν να χειριστούν τα απαραίτητα «μπλιμπλίκια». Ωστόσο οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών, αλλά και οι εργατοώρες που χάνονται για την καταμέτρηση των ψήφων οδήγησαν τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην απόφαση να μπει το σύστημα άμεσα σε λειτουργία.
Μάλιστα σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει -αν δεν υπάρξουν απρόοπτα- πρόβα τζενεράλε. Τα κόμματα έχουν ήδη ειδοποιηθεί να προσφέρουν εθελοντές βουλευτές, ενώ στη δοκιμή θα συμμετάσχουν και υπάλληλοι της Βουλής.
Στόχος είναι το σύστημα να μπει σε πλήρη εφαρμογή πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Για το λόγο αυτό έχει γίνει ήδη η απαραίτητη προεργασία, ενώ τοποθετήθηκαν υποδοχές για τις ηλεκτρονικές κάρτες και στα υπουργικά έδρανα από τα οποία έλειπαν. Μένουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες να καθοριστούν για να είναι όλα έτοιμα. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί τι θα γίνει με τους βουλευτές που κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών αδιαφορούν ή καθυστερούν να ψηφίσουν. Μέχρι σήμερα το ζήτημα επιλυόταν με τη δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων των απόντων. Λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα και για τους βουλευτές και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τυγχάνει να λείπουν σε επίσημη αποστολή της Βουλής και ψηφίζουν διά επιστολικής ψήφου. Εξετάζονται δύο επιλογές. Να προσμετράται η ψήφος τους μετά το τέλος της διαδικασίας στο τελικό αποτέλεσμα ή να παραδίδουν τις ηλεκτρονικές τους κάρτες στα προεδρεία των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, ψηφίζοντας έτσι διά αντιπροσώπου.
Παρά πάντως τις όποιες δυσχέρειες και τα μικροπροβλήματα, με την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος θα υπάρξει μεγάλη οικονομία χρόνου. Σήμερα οι ψηφοφορίες στη Βουλή διαρκούν σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από δύο ώρες. Στο άμεσο μέλλον δεν θα απαιτούνται πάνω από 15 λεπτά.
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.