- Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ενήλικες έχουν τη νύχτα το κινητό τους μέσα στο υπνοδωμάτιο, με το 65% να το τοποθετούν σε σημείο όπου μπορούν να το φτάσουν με κλειστά μάτια - συνήθως στο κομοδίνο, αν και πολλοί (ιδίως νέοι) το τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους.
- Σχεδόν ένας στους δύο, εξάλλου, το χρησιμοποιεί ως ξυπνητήρι.
Είναι ωστόσο καλή ιδέα να το έχουμε δίπλα μας ενώ κοιμόμαστε; Οι ειδικοί διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, οι οποίες οφείλονται στα ευρήματα μελετών που...Type Your Post Summary Here έχουν δείξει ότι το κινητό δίπλα στο κρεβάτι «ταράζει» τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.
«Ταράζει τον ύπνο» λένε έρευνες
Τον περασμένο Νοέμβριο, λ.χ., επιστήμονες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bergen, στη Νορβηγία, έδωσαν στην δημοσιότητα τα ευρήματα μελέτης με 532 φοιτητές, το 90% εκ των οποίων ασχολούνταν με το κινητό τους στο κρεβάτι πριν αποκοιμηθούν (έβλεπαν ταινίες, σέρφαραν στο Ίντερνετ, έπαιζαν παιχνίδια) και εν συνεχεία το άφηναν ενεργοποιημένο δίπλα τους. Όπως έγραψαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Behavioral Sleep Medicine», οι φοιτητές αυτοί είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από αϋπνία, καθώς και να αδυνατούν να κοιμηθούν νωρίς.
Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη του 2008, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne στο Ντιτρόιτ, και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία. Όπως είχε δείξει, όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν δίπλα στο κινητό τους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, ενώ χρειάζονταν και περισσότερη ώρα για να κοιμηθούν βαθιά, με συνέπεια να μην ξεκουράζονται όσο συνομήλικοί τους, οι οποίοι είχαν το κινητό σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού.
Το καλοκαίρι του 2012, εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ στη Σουηδία, δημοσίευσαν τα ευρήματα μελέτης με 4.100 νεαρούς εθελοντές (είχαν ηλικία από 20 έως 24 ετών), η οποία συσχέτισε την πολύωρη χρήση κινητού με διαταραχές του ύπνου και έντονο στρες.
Που οφείλεται η επίδραση στον οργανισμό
Που οφείλεται αυτό; «Το κύριο πρόβλημα με τα κινητά είναι το φως που εκπέμπουν», λέει ο δρ Στάλε Πάλεσεν, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bergen και επικεφαλής της νορβηγικής μελέτης. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό το βράδυ ενισχύει τους βιολογικούς μηχανισμούς που καθυστερούν τον ύπνο και επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό (σ.σ. το βιολογικό ρολόι)».
Κι αν αναρωτιέστε πως θα σας επηρεάσει το φως ενώ έχετε ήδη κοιμηθεί, η απάντηση έρχεται αμέσως: Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και μια απειροελάχιστη έκθεση στο φως στη διάρκεια του ύπνου, είναι αρκετή για να τον διαταράξει!
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ επιστράτευσαν πριν από λίγα χρόνια ομάδα εθελοντών, τους οποίους έβαλαν να κοιμηθούν σε εργαστήριο ύπνου. Κάποια στιγμή, άρχισαν να εκθέτουν τους κοιμισμένους εθελοντές σε επαναλαμβανόμενους παλμούς φωτός διαρκείας δύο χιλιοστών του δευτερολέπτων, με τη συνολική διάρκεια της έκθεσης να φτάνει τα μόλις 0,12 δευτερόλεπτα.
Αποτέλεσμα: το βιολογικό ρολόι των εθελοντών επιβραδύνθηκε και η νοητική εγρήγορσή τους αυξήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι και μία φορά να ανάψει η οθόνη του κινητού το βράδυ, μπορεί κάλλιστα να ταράξει τον ύπνο μας.