Το βρόμικο παιχνίδι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Το βρόμικο παιχνίδι

Είναι σαν τους αστεροειδείς που περνούν ξυστά από τη Γη και κανείς μετά την επικίνδυνη τροχιά ούτε τους θυμάται ούτε και αντιλαμβάνεται τον θανάσιμο κίνδυνο που απείλησε τον πλανήτη Γη.

 Ένας τέτοιος «αστεροειδής» απείλησε την ελληνική οικονομία την περασμένη... Type Your Post Summary HereΔευτέρα, όταν οι Financial Times, λειτουργώντας ως το «αστεροσκοπείο» του ΔΝΤ, διείδε στον ορίζοντα και αποκάλυψε ότι το Ταμείο υπολογίζει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Οι έχοντες αίσθηση του κινδύνου αποκωδικοποίησαν αυτόματα το σήμα και πάγωσαν.

Το σενάριο τρόμου ήταν έτοιμο να ανέβει στη σκηνή. Το «μαξιλάρι» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα κάλυπτε ούτε το 50% των αναγκών.

Οι δύο λύσεις που απέμειναν ήταν η μια χειρότερη από την άλλη.

Στην πρώτη προέβλεπε ότι η χώρα, εκτός από το δημοσιονομικό κενό, θα έπρεπε να καλύψει και τα υπόλοιπα 10 δισ. και πλέον για τις τράπεζες.

Αυτό σήμαινε νέο μνημόνιο, νέους όρους από τους δανειστές και βύθιση της χώρας πίσω στο σκοτεινό τούνελ της κρίσης.

Αλλά αυτή η μαύρη εκδοχή φάνταζε «παιδική χαρά» στον τρόμο που προκαλούσε η δεύτερη λύση.

Το δράμα της Κύπρου παιζόταν ολοζώντανο στη σκηνή. Το «κούρεμα» των μετοχών πρώτα και μετά και των καταθέσεων ήταν προ των πυλών.

Η λύση βόλευε τους Ευρωπαίους για να μην πληρώσουν κι άλλα, και εξυπηρετούσε διπλά το ΔΝΤ για να εκβιάσει Ελλάδα και Ευρώπη.

Οσοι πήγαν ήσυχοι για ύπνο, γιατί νόμιζαν ότι το haircut στις μετοχές προηγείται των καταθέσεων, δεν ήξεραν πως ακόμη και ο μηδενισμός όλων των τίτλων που ανήκουν σε ιδιώτες δεν αρκούσε να καλύψει το κενό.

Ο κρύος ιδρώτας που περιέλουσε τους μύστες των πονηρών σχεδίων του ΔΝΤ άρχισε να τρέχει όσο αυτοί συνειδητοποιούσαν τις επιπτώσεις.

Οι χλιαρές και διπλωματικές διαψεύσεις ότι το δημοσίευμα-βόμβα δεν είχε ως πηγή το ΔΝΤ δεν καθησύχασαν κανέναν. Μπροστά στον ορατό κίνδυνο η Τράπεζα της Ελλάδος άφησε κατά μέρος τη διπλωματία και ευθέως μίλησε για πολιτικά παιχνίδια.

Το βρόμικο παιχνίδι αποκαλύφθηκε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να απορρίψει τα καταστροφικά σχέδια Τόμσεν και Λαγκάρντ.

Ο... αστεροειδής φαίνεται ότι απομακρύνεται, αλλά η λήξη συναγερμού δεν σήμανε ακόμη.

Του κ.Α.Δαλίπη
Bookmark and Share