Νέα δεδομένα φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο.
Βάσει της απόφασης, στο εξής οι ανωτέρω διαδικασίες θα γίνονται μέσω... ΑΣΕΠ, με μοριοδότηση, δύο φορές τον χρόνο, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη σχετική συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία των μετατάξεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο καθεστώς για το Δημόσιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», μεταξύ άλλων θα απαγορεύει την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων και προσώπων στις μετακινήσεις.
Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα περιλαμβάνει πέντε στάδια:
1) καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο
2) δύο ή τρεις φορές τον χρόνο θα προκηρύσσεται πανελλαδικός διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και κλάδο στις ανά την επικράτεια δημόσιες υπηρεσίες - ο διαγωνισμός θα διεξάγεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ
3) οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέσουν σχετική αίτηση στις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους - σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητοι στις δομές όπου υπηρετούν δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό
4) οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης σε αντίστοιχης ειδικότητας και κλάδου θέση με αυτή που κατέχουν - θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ.
5) οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι η θέσπιση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας αποτελεί τομή για τον χώρο του Δημοσίου, που θα ανατρέψει τα δεδομένα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και αρκετό καιρό έκανε λόγο για την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου, μόνιμου συστήματος μετακίνησης του προσωπικού, με τη σφραγίδα του ΑΣΕΠ.
Αποζημιώσεις στους απολυμένους
Την ίδια ώρα, το υπουργείο σχεδιάζει να παρέχει αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας μέσω ΟΑΕΔ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους απολυθούν λόγω διαθεσιμότητας.
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μόνιμους ή με σχέση αορίστου χρόνου υπαλλήλους οι οποίοι θα απολυθούν εντός 2014, αλλά το μέτρο θα έχει ισχύ και για τους 3.650 που απολύθηκαν το 2013.
Η αποζημίωση θα αφορά σε έναν βασικό μισθό για προϋπηρεσία από 1 έως 3 χρόνια, δύο μισθούς για 3 έως 6 χρόνια, τρεις μισθούς από 6 έως 8 χρόνια και τέσσερις μισθούς από οκτώ έως 10 έτη προϋπηρεσία.
Για κάθε έτος πάνω από τα 10 χρόνια προϋπηρεσία θα καταβάλλεται ένας μισθός.