Το Λουξεμβούργο ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το Λουξεμβούργο ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς

 

Θα παρέχει πρόσβαση σε στοιχεία καταθετών που έχουν εκεί τα χρήματά τους.



Ενα βήμα προς τη φορολογική διαφάνεια φαίνεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εκδήλωση της πρόθεσης του Λουξεμβούργου να συμμετάσχει στο αυτόματο..
σύστημα ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων. «Επιβεβαιώσαμε ότι αυτή είναι η πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ στη διάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών.
Στην ίδια πορεία με το Μεγάλο Δουκάτο προσανατολίστηκε και η Αυστρία, η οποία είχε επίσης καθυστερήσει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από την οδηγία για τις τραπεζικές καταθέσεις η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στη νομοθεσία των χωρών-μελών που την έχουν αποδεχθεί μέσα στην επόμενη διετία.


ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΛΟΣ
. Με το σύστημα αυτόματης ανταλλαγής κάθε χώρα θα ενημερώνεται για τις κινήσεις των λογαριασμών των πολιτών της σε τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Αρχές θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν τους τόκους καταθέσεων αλλά και τα εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς τραπεζών εντός της ΕΕ. Το Λουξεμβούργο θεωρούνταν ένα από τα κάστρα της Ευρώπης με τα υψηλότερα τείχη όσον αφορά τη μυστικότητα, καθώς προσπαθούσε να συναγωνιστεί την Ελβετία στην προσέλκυση καταθέσεων από ξένες χώρες. Ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να την ξεπεράσει - σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια καταλάμβανε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες που συγκεντρώνουν ξένες καταθέσεις.
Εδώ και δεκαετίες το Λουξεμβούργο αντιμετωπίζεται ως ένας φορολογικός παράδεισος στην καρδιά της Ευρώπης: οι χαλαροί κανονισμοί όσον αφορά τις τράπεζες και τους ελέγχους προς τους πελάτες, η ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση αλλά και η φημισμένη μυστικότητα των μη συνεργάσιμων τραπεζών με τις Αρχές άλλων κρατών κατά τις αιτήσεις συνδρομής στοιχείων είχαν βάλει το Λουξεμβούργο ψηλά στους προορισμούς των «μαύρων κεφαλαίων» και των μηχανισμών ξεπλύματος χρήματος. Ετσι το Μεγάλο Δουκάτο, με πληθυσμό μόλις 500.000 κατοίκους, εξελίχθηκε στη χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ, καθώς η χρηματοπιστωτική «βιομηχανία» που ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Λουξεμβούργου να συμμετέχει στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων, η Ελβετία θα παίζει στο γήπεδο της τραπεζικής μυστικότητας μόνη της σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.


ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ.
Λόγω όμως των πιέσεων που ασκούνται και στην Ελβετία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μετανάστευση των καταθέσεων προς τα κάστρα του τραπεζικού απορρήτου στην Ασία, όπως είναι η Σιγκαπούρη, αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους του Ειρηνικού, καθώς αυτοί της Καραϊβικής έχουν αρχίσει να ενδίδουν στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Καλωσορίζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σε δήλωσή του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν οι χώρες-μέλη να πατάξουν πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή». Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει πλέον δεσμευθεί να εφαρμόσει το νέο ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων.
«Συζητούσαμε για αυτό τα τελευταία 15 χρόνια» είπε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην απόφαση του Λουξεμβούργου να συνταχθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων. «Στο τέλος όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν τους ίδιους κανόνες που θα καθιστούν αδύνατη την αποφυγή καταβολής φόρων» προσέθεσε.


€ 3 τρισ. υπολογίζονται τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Λουξεμβούργου

€ 64.500 το κατά κεφαλήν εισόδημα (263% του μέσου όρου της ΕΕ) των 500.000 κατοίκων του κρατιδίου

Bookmark and Share