Δεν σχεδιάζουμε και τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Δεν σχεδιάζουμε και τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος..

 

Σύμφωνα με το Reuters..


Η Ευρωζώνη δεν κάνει καθόλου προετοιμασίες και για τρίτο σχέδιο διάσωσης -και συνεπώς και τρίτο μνημόνιο- για την Ελλάδα και θα το...εξετάσει μόνο αν ζητηθεί ρητά από την Αθήνα, κάτι ωστόσο που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αντ 'αυτού, η Ευρωζώνη επικεντρώνεται επί του παρόντος στο χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των καθυστερούμενων εκταμιευμένων δόσεων των δανείων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης, είπε ακόμη ο αξιωματούχος που εμπλέκεται άμεσα στις ελληνικές διασώσεις.

Τον Φεβρουάριο, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Ευρωζώνη να πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα με ένα επιπλέον δάνειο από 10 δισ. έως 20 δισ. ευρώ. Εντούτοις, η πηγή αυτή σε ερώτηση εάν υπάρχουν σχέδια για νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα το 2015 και το 2016, απάντησε: «Μέσα στους κύκλους μας δεν υπήρξε απολύτως καμία τέτοια συζήτηση, το πρόγραμμα για τώρα είναι μέχρι το τέλος του 2014».

Όσον αφορά στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σχολίασε πως «δεν μπορώ να κρίνω, ειλικρινά, ποιες θα είναι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών όταν κοιτάξουν τα επιτόκια της αγοράς και αισθανθούν υποχρεωμένες ή ελεύθερες να αρχίσουν την οικοδόμηση μιας καμπύλης αποδόσεων μέσω διαδοχικών τοποθετήσεων ομολόγων».

«Κάτι που μπορεί ενδεχομένως -λαμβάνοντας υπ'όψιν το περιβάλλον- να αρχίσουν όχι στο πολύ μακρινό μέλλον», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο ενθουσιώδεις για την αγορά ομολόγων των χωρών της ζώνης του ευρώ που έχουν διασωθεί από την Ευρωζώνη, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, σχολιάζει το Reuters.

«Προς το παρόν, για όλες αυτές τις χώρες, υπάρχει ένα πολύ, πολύ ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά στους όρους χρηματοδότησης. Σίγουρα όλοι θα πρέπει να κάνουν χρήση αυτού του πολύ, πολύ ευνοϊκού περιβάλλοντος», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η στιγμή για την Ελλάδα είναι πολύ θετική, όμως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Bookmark and Share