H κρίση με την Ουκρανία/Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την οικονομία και τις αγορές της Ευρώπης, κυρίως εάν ξεπεραστούν δύο όρια: Περιοριστούν οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και κλιμακωθεί η διεκδίκηση εδαφών από τη Μόσχα.
Αυτό επισημαίνει η Citi, διατηρώντας, ωστόσο, την... αισιοδοξία της για την πορεία των παγκόσμιων χρηματαγορών.
Οπως αναφέρει στην ανάλυσή της, οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές, υπέστησαν ξαφνικό και σημαντικό πλήγμα μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις στις 27 Φεβρουαρίου. Οι αγορές της Ευρωζώνης υπεραπέδωσαν σε σχέση με τις αμερικανικές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Κι ενώ οι κυρώσεις και η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσαν να έχουν μικρό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, η κατάσταση θα άλλαζε δραματικά εάν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη περιορίζονταν είτε λόγω επιβολής κυρώσεων είτε λόγω αντιποίνων
από την πλευρά της Μόσχας.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι εάν δεν επιδεινωθεί η κρίση με τη Ρωσία, οι πρόσφατες βελτιώσεις στις αγορές ομολόγων και οι ενδείξεις για μελλοντική ανάπτυξη υποδεικνύουν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών θα συνεχιστεί. Οπως έχει δείξει η ιστορία, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου μπορούν να συνυπάρξουν με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Προς το παρόν, η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές κινήσεις της Ρωσίας και οι μελλοντικές κυρώσεις πλήττουν περισσότερο τη ρωσική οικονομία, καθώς αποθαρρύνουν τις επενδύσεις δυτικών εταιρειών. Αντιθέτως, οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας – ή ενδεχόμενη απόφαση της Ρωσίας να τις περιορίσει- θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως στη γερμανική. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας από τη Ρωσία.
Η Citi τονίζει ότι αν και παραμένει αισιόδοξη για την αμερικανική ανάπτυξη, θεωρεί ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη, που κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ, προσφέρει και περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές στην περιφέρεια της Ευρωζώνη θα υπεραποδώσουν φέτος. Στηρίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί οι αγορές των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας και δεν λαμβάνονται πλέον άλλα μέτρα αυστηρής λιτότητας. Επισημαίνουν, πάντως, ότι για να επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν μεγάλης διάρκειας διαταραχές στις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας στην περιοχή.
Οσον αφορά στην αμερικανική οικονομία, η Citi θεωρεί ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία θα έχει μικρότερο και λιγότερο σοβαρό αντίκτυπο. Ενας λόγος είναι η αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να γίνουν αισθητές στη χώρα μέσω της αβεβαιότητας των χρηματαγορών και της επιδείνωσης του outlook των εμπορικών εταίρων της.
Παράλληλα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει μετά τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία του α' τριμήνου, τα οποία αποδίδει κυρίως στο βαρύ χειμώνα. Κι ενώ οι αγορές επηρεάστηκαν από τα αρνητικά macro, η αμερικανική αγορά επιτοκίων θα είναι ευάλωτη σε μία ισχυρή επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η Citi τονίζει ότι αν και παραμένει underweight στα ομόλογα και περιμένει νέες υψηλά στις αποδόσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα η πορεία των επιτοκίων μπορεί να αλλάξει τα δεδομόενα.
Αναφορικά με την Κίνα, η Citi πιστεύει ότι η μακροοικονομική πολιτική της Κίνας, η οποία φέρνει ένα μέρος της ευθύνης για την πρόσφατη επιβράδυνση, έχει ήδη αρχίσει να χαλαρώνει. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι ιθύνοντες θα εφαρμόσουν τις αναγκαίες επώδυνες πιστωτικές μεταρρυθμίσεις.