- Την παραμονή της Μεβγάλ σε ελληνικά χέρια "σφραγίζει" το προσύμφωνο που υπέγραψε η Δέλτα Τροφίμων, για να εξαγοράσει ποσοστό 43% της εταιρείας από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου.
Υπενθυμίζεται ότι η...
Δέλτα Τροφίμων, ανήκει στη θυγατρική της Marfin Investment Group, Vivartia.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί μετά από την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες Τράπεζες προς την Μεβγάλ στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Μέχρι την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών, που μαζί με τις μετοχές που ήδη κατέχει η Δέλτα θα αυξήσουν τη συμμετοχή της στο 57,8% των μετοχών της Μεβγάλ, καθήκοντα προέδρου της Μεβγάλ θα αναλάβει η κα Μαίρη Χατζάκου και σντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Πέτρος Παπαδάκης.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia κ. Ι. Αρτινός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Μεβγάλ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω των αρνητικών συνθηκών της περιόδου και η συμφωνία που έγινε ανοίγει το δρόμο καταρχήν για την επιβίωση της εταιρείας μέσα από την άριστη συνεργασία μας με την κα. Μαίρη Χατζάκου, τον κ. Πέτρο Παπαδάκη και τις δανείστριες τράπεζες. Ακολούθως υπολογίζουμε ότι η Δέλτα με τη τεχνογνωσία της και τις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν μεταξύ των δύο εταιρειών θα βοηθήσει την Μεβγάλ να αποκαταστήσει μια ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της, των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και των μετόχων της».
Υπενθυμίζεται πως την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της Μεβγάλ από τη Δέλτα έναντι 57 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού χορήγησε την έγκρισή της.
Ωστόσο, στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή.