Μείωση της ύφεσης στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Μείωση της ύφεσης στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα τοποθετούν την ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 1,3% - 1,4%, έναντι ύφεσης 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Υποχώρηση της ύφεσης στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 θα καταδεικνύουν τα στοιχεία για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς που θα δημοσιοποιήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) την προσεχή Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα... στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα τοποθετούν την ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 1,3% - 1,4%, έναντι ύφεσης 6% στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Αυτό συνεπάγεται πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 36,7 δισ. ευρώ, έναντι 37,2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.

Σημειώνεται πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται διαρκής αποκλιμάκωση της υφέσεως στην ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της διαρκούς σταθεροποίησης των οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με αναλύσεις ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το εάν και πόσο θα αυξηθεί εφέτος το ΑΕΠ είναι η δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου, που έχει διαχρονικά υψηλή βαρύτητα στο εγχώριο προϊόν. Η επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί στα στοιχεία δευτέρου και τρίτου τριμήνου 2014, οπότε αναμένεται επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Αν και αναμένονται νέες πιέσεις στα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων από τα ειλημμένα από το 2013 για το τρέχον έτος δημοσιονομικά μέτρα, η προβλεπόμενη μικρή αύξηση της απασχόλησης και η επιστροφή μέρους του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος θα περιορίσουν τις απώλειες στο εγχώριο εισόδημα.

Αν και οι εκλογές επιδρούν αρνητικά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων το ΑΕΠ θα στηριχτεί από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από την μεγαλύτερη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται πως Κυβέρνηση και τρόικα αναμένουν για το σύνολο του 2014 ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ, ωστόσο ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για υπέρβαση του στόχου.


Bookmark and Share