Προσεχώς "Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Προσεχώς "Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο".

(..ή αλλιώς "Τρόικα Εσωτερικού")

Ερχεται η τρόικα... εσωτερικού!
Με τη χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη να ολοκληρώνεται εντός του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους θα ατονήσει ο ρόλος της τρόικας των δανειστών μας.


Ομως, με τη θέσπιση του "Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου" ο ρόλος της αυστηρής εποπτείας των...δημόσιων οικονομικών και του ελέγχου κρατικών δαπανών και εσόδων θα περάσει σε Ελληνες τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι μία ανεξάρτητη Αρχή με... υπερεξουσίες καθώς δεν θα τσεκάρει μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά προσδιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους αυτούς μέσω των τακτικών εκθέσεών του θα... υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.

Οπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ζητά οποιοδήποτε στοιχείο για δαπάνες, έσοδα, επιχορηγήσεις, δάνεια κ.ά., από όλους τους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ).



Βάσει των δεδομένων αυτών καταρτίζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο εκθέσεις με αξιολόγηση για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, τους στόχους και τα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής σε σχέση με τον ετήσιο προϋπολογισμό, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το άρθρο 2
Στόχος είναι μέσω μίας ανεξάρτητης Αρχής να διασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος.

Γι' αυτό και στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία «εάν διαπιστώσει κατά την αξιολόγηση σημαντικά μειονεκτήματα στη διαδικασία παραγωγής των μακροοικονομικών προβλέψεων, το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιοποιεί και εφαρμόζει μέτρα για την εξάλειψή τους».

Πιο αναλυτικά, η νέα Αρχή θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από τον πρόεδρο και τέσσερα τακτικά μέλη με μακρά εμπειρία στα δημόσια οικονομικά με ερευνητικά και εκπαιδευτικά προσόντα. Η θητεία όλων θα είναι 5ετής, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, ενώ ο πρόεδρος και δύο από τα τέσσερα μέλη θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ολοι θα υπογράφουν συμβόλαιο εμπιστευτικότητας και προβλέπεται επίσης ότι για δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους δεν θα μπορούν να δουλέψουν σε εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οποιος δεν συμμορφωθεί με αυτόν τον όρο θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ίσο με το 30πλάσιο των αποδοχών και αποζημιώσεων που θα έχει λάβει. Ο διορισμός τους θα γίνεται κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού που θα προκηρύσσει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιτροπή αποτελούμενη από τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα καταρτίζει κατάλογο επικρατέστερων υποψηφίων και με βάση αυτόν το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίζει για τη σύνθεση του ΔΣ του Συμβουλίου. Απαραίτητη θα είναι επίσης η έγκριση κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εργο του Συμβουλίου είναι:

• Να αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζονται κάθε φορά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ο ετήσιος προϋπολογισμός.

• Να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες και να αξιολογεί την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, μεταξύ άλλων σε σχέση με τυχόν αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο στόχο.

• Να αξιολογεί τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, σε σύγκριση με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού.

• Να αναλύει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση και τα αποτελέσματα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού σε σχέση με δημογραφικούς παράγοντες, με δική του πρωτοβουλία η κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης ή της Βουλής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετείται και ο «κανόνας χρέους». Αυτός προβλέπει πως η Ελλάδα μόλις εξέλθει από το Μνημόνιο θα πρέπει να μειώνει κάθε χρόνο το χρέος της κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα του ΑΕΠ. Ο κανόνας προβλέπει την ετήσια μείωση κατά το ένα εικοστό της διαφοράς μεταξύ του επιπέδου του χρέους, με το 60% του ΑΕΠ που θεωρείται ως τιμή αναφοράς.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Bookmark and Share