- Με δύο εξέδρες οι νέες εκμεταλλεύσεις στον Πρίνο.
- Τι προβλέπει το σχέδιο επενδύσεων ύψους 160 εκατ. της Energean.
- Προσφορά για έρευνες και στο Μαυροβούνιο ετοιμάζει η εταιρεία.
- Τα παράδοξα των καθυστερήσεων στην Ελλάδα
Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ η Energean Oil&Gas, για το σύνολο των... υπό εκμετάλλευση περιοχών στη θαλάσσια περιοχή του Πρίνου.
Η ίδια εταιρεία στις 15 Μαΐου καταθέτει επίσης προσφορά στο Μαυροβούνιο για την έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσιας περιοχής στην Αδριατική, στο πλαίσιο διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε η κυβέρνηση της χώρας.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα στον κόλπο της Καβάλας (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, «Ε») σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, αυτό θα προβλέπει την κατασκευή δύο θαλάσσιων εξεδρών, αντί της μίας που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, η Εnergean σχεδιάζει μία πλατφόρμα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε», αλλά και μία ξεχωριστή για την αύξηση της παραγωγής από το μικρότερο κοίτασμα Βόρειος Πρίνος, το οποίο μέχρι στιγμής εκμεταλλεύεται από τις υφιστάμενες πλατφόρμες. Στο ίδιο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και σειρά γεωτρήσεων, τόσο για τη συστηματική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Ε», όσο και για την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο και στο Βόρειο Πρίνο.
Ένα πρώτο βήμα στην προετοιμασία του επενδυτικού προγράμματος είναι η ναύλωση του πλοίου υποστήριξης Valiant Energy, το οποίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Prime Marine. Το συγκεκριμένο πλοίο μήκους 65 μέτρων και χωρητικότητας 1.800 τόνων είναι σχεδιασμένο για τον εφοδιασμό εξεδρών εξόρυξης, τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών εξοπλισμού στις εξέδρες και στα γεωτρύπανα, ενώ δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης, απορρύπανσης, διάσωσης, ρυμούλκησης εξεδρών, πόντισης αγκυρών κ.ά.
Μαυροβούνιο - Ελλάδα
Παράλληλα, το επιστημονικό επιτελείο της εταιρίας προετοιμάζει τον φάκελο προσφοράς για μπλοκ στη θαλάσσια περιοχή της ΑΟΖ του Μαυροβουνίου. Η περιοχή της Αδριατικής που ελέγχει η μικρή χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις σεισμικών ερευνών που έγιναν στο παρελθόν, έχει μεγάλες πιθανότητες να περικλείει κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Τέλος, και σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τις έρευνες πετρελαίου στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατάκολου για τις οποίες έχει προκριθεί η Energean, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές είναι μεν έτοιμες για υπογραφή, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ακόμη και αν υπογραφούν πριν από τις εκλογές, η θέση τους σε ισχύ θα απαιτήσει την έγκρισή τους από τη Βουλή (πρωτοτυπία για ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς). Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, το πιθανότερο είναι να ενεργοποιηθούν μετά το καλοκαίρι, εφόσον βέβαια εγκριθούν από τη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι μία διαδικασία, η οποία ενώ σε άλλες χώρες διαρκεί το πολύ έξι μήνες, εδώ εξελίσσεται επί 30 μήνες, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί, δεν δημιουργεί θετική εικόνα για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, θέμα στο οποίο θεωρητικά πάντα επενδύει η κυβέρνηση..
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
.