Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ενδέχεται να μειωθεί κατά 0,9% φέτος και κατά 0,3% το 2015 εάν η Ε.Ε. επιβάλει πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stern.
Και επειδή τα ποσοστά ίσως μοιάζουν μικρά και δεν λένε πολλά πράγματα, ας τα μεταφράσουμε σε... ευρώ:
Οι κυρώσεις, λοιπόν, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας, θα στερήσουν από τους Γερμανούς, μέσα σε δύο χρόνια, περίπου 30 δισ. ευρώ.
Έχοντας γνωρίσει την εμμονή του Βερολίνου και ειδικά της Μέρκελ και του Σόιμπλε, με τη δημοσιονομική τάξη και τα πλεονάσματα, το ποσό αυτό αρκεί για να τους κάνει να βγάζουν... σπυράκια απέναντι σε κάθε πρόταση για νέες κυρώσεις.
Εάν δε συνυπολογίσουμε και την άρνηση των Γερμανών να υποταχθούν πλήρως στους Αμερικανούς και μάλιστα μέσω... Ουκρανίας, εύκολα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τη διαλλακτική στάση που τηρούν όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον Πούτιν.
Μόλις προχθές, για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και την πρότασή του για αναβολή του δημοψηφίσματος που έχουν προκηρύξει οι αυτονομιστές.
Κι όμως, σχεδόν ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ εξέδιδαν ανακοινώσεις με τις οποίες χαρακτήριζαν ουσιαστικά απατεώνα τον Πούτιν, με το επιχείρημα πως οι δορυφόροι τους δεν έχουν καταγράψει καμία αλλαγή στη διάταξη του ρωσικού στρατού. Ρωγμές στο στρατόπεδο της Δύσης...