Οι εκατοντάδες Υποψήφιοι δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και οι χιλιάδες δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ριχτεί στη μάχη,
για να κερδίσουν και να παραλάβουν Δήμους... σε κώμα.
Οι Δήμοι από τις προηγούμενες εκλογές έχουν αλλάξει κατά πολύ. Μόνο σε τρία χρόνια , δηλαδή από το 2010 έως το 2013), το προσωπικό των Δήμων μειώθηκε κατά 12%, κυρίως λόγω της κινητικότητας και των απολύσεων. Η μείωση του προσωπικού, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, θα είναι 5%, δηλαδή 4.143 υπάλληλοι λιγότεροι. Επίσης, οι δαπάνες μισθοδοσίας των Δήμων, μειώθηκαν κατά 28%, ενώ στο υπόλοιπο Δημόσιο ήταν της τάξης του 15% περίπου.
Σύμφωνα με μελέτη της ΑΔΕΔΥ για τους ΟΤΑ, σε καμία άλλη χώρα οι μεταβιβάσεις πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ δεν περιορίστηκαν κατά 60%, ούτε το προσωπικό τους μειώθηκε τόσο πολύ.
Οι νέοι Δήμαρχοι, λόγω του νέου ελέγχου που επιβλήθηκε μετά το 2010, θα έχουν δεμένα τα χέρια, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Εξάλλου, ο αριθμός τους μειωνόταν σταθερά με βάση τις ρυθμίσεις των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων (-20% το 2013 και το 2014, -10% το 2015 και το 2016). Μάλιστα, θα μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους μόνο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κανένα υπάλληλο Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΥΕ και ΔΕ) μέχρι τις 31.12.2016. Ειδικότερα, ο εκτιμώμενος αριθμός προσλήψεων για τους ΟΤΑ α’ βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) για τα έτη 2014-2015 βασίστηκε στον κανόνα 1:10 καθότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού μόνο Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής (ΤΕ) Εκπαίδευσης.
Εξάλλου, το νέο Μεσοπρόθεσμο βάζει μαχαίρι στους ΟΤΑ, εισάγοντας πολυετή δεσμευτικά ανώτατα όρια δαπανών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ΟΤΑ από τα 6,7 δισ. ευρώ εφέτος θα αυξηθούν στα 7 δισ. ευρώ το 2018, ενώ τα έξοδα των ΟΤΑ σε βάθος τετραετίας θα παραμείνουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Περιστολή δαπανών και ειδικά μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται και για τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είπε “ναι” στον ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών των ΟΤΑ και των προϋπολογισμών τους ώστε να είναι ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι και να εκτελούνται ορθά με βάση τις αρχές της ειλικρίνειας, της διαφάνειας και της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι Δήμοι έχουν πετύχει σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων αφού βελτίωσαν το οικονομικό αποτέλεσμα του 2013 σε σχέση με το 2012 μειώνοντας σε ποσοστό 12% χαμηλότερα τις λειτουργικές τους δαπάνες, με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018 η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να συμβάλει περαιτέρω στην συνολική δημοσιονομική προσπάθεια αποκλιμακώνοντας τα έξοδά της.
της Ελένης Στεργίου