Τρομάζει τη Δύση ...αλλά και τη Ρωσία ο εμφύλιος στην Ουκρανία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τρομάζει τη Δύση ...αλλά και τη Ρωσία ο εμφύλιος στην Ουκρανία.

 
  • Εντονη ανησυχία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία προκαλούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται να βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στη δίνη μιας εμφύλιας σύγκρουσης.


Το περιστατικό στην Οδησσό με την πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων, όπου τουλάχιστον 42 φιλορώσοι κάηκαν ζωντανοί, αλλά και οι.. μάχες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους ενόπλους σε τουλάχιστον 5 άλλες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, έχουν δημιουργήσει ένα τόσο εκρηκτικό μείγμα που θα χρειαστούν εξαιρετικά σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες για να μη σκάσει η βόμβα της Ουκρανίας στα χέρια της διεθνούς κοινότητας.

Το φιτίλι που έχει ανάψει η οργή για την πυρπόληση του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό και τους πυροβολισμούς από τους υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης προς τους φιλορώσους που είχαν παγιδευτεί εντός του κτιρίου, δεν λέει να σβήσει και χθες πλήθος περίπου 2.000 ρωσόφιλων διαδηλωτών επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στην Οδησσό, όπου κρατούνταν 70 φιλορώσοι που συμμετείχαν στα επεισόδια τα οποία οδήγησαν στην τραγωδία της Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί να αφήσουν ελεύθερους 67 από τους κρατουμένους σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στο μεταξύ πραγματικές μάχες μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και ένοπλων ρωσόφιλων μαίνονταν μέσα στο Σαββατοκύριακο στις πόλεις Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ, Λούχανσκ και Κονσταντίνοβκα, ενώ στη Μαριούπολη ήχησαν πολυβόλα και στρατεύματα περικύκλωσαν κατειλημμένα κυβερνητικά κτίρια.


Οπως αναφέρει το Ρόιτερς, στη Μαριούπολη άνδρες του ουκρανικού στρατού δέχτηκαν φαγητό από κατοίκους, το οποίο όμως μέσα είχε υπνωτικό, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να κρατηθούν όμηροι και να χρειαστούν πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ φιλορώσων και αστυνομίας της πόλης για την απελευθέρωσή τους.

Οι ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα στην Οδησσό, αλλά και για τις ένοπλες συγκρούσεις στα ανατολικά συνεχίζουν να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με τον Αρσένι Γιατσενιούκ να κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει ανάμειξη σε αυτά και τη Μόσχα να απαντά ότι την ευθύνη φέρουν οι φασίστες που καθοδηγούνται από το Κίεβο.


Ουκρανός στρατιώτης σε σημείο ελέγχου στο ΣλαβιάνσκΠαρά ταύτα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας από την Οδησσό, όπου βρέθηκε, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης έρευνα για το περιστατικό στην Οδησσό και προχώρησε στην απομάκρυνση όλων των ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας της πόλης, οι οποίοι, όπως είπε, «φέρουν ευθύνη που δεν απέτρεψαν τα σχέδια των τρομοκρατικών οργανώσεων? (σ.σ. εννοεί των ρωσόφιλων).

Στο μεταξύ στο διπλωματικό πεδίο φαίνεται ότι υπάρχει πλέον ευρεία συμφωνία πως χρειάζεται μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας με πολιτικά μέσα.

Το σχετικό κλίμα ευφορίας που προκάλεσε η απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ μετά την παρέμβαση του Ρώσου απεσταλμένου Λούκιν, φαίνεται ότι έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά, όπως καταδεικνύει και το τηλεφώνημα που έγινε μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, το Σάββατο κατά τη διάρκεια του οποίου συμφωνήθηκε πως ο ΟΑΣΕ πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

Η Ρωσία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γκργκόρι Καράσιν, θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις Αρχές του Κιέβου και τους ηγέτες των φιλορώσων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Ξεπερνώντας το γεγονός ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην Γενεύη δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί ποτέ και παρά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, όλες οι πλευρές εμφανίζονται έτοιμες για έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης που πιθανόν να καταλήξει σε πιο δεσμευτική συμφωνία.

Πυρετός
Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χθες είχε απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον ΟΑΣΕ, κατά τις οποίες, όπως είπε, τους πρότεινε να υπάρξει μια δεύτερη σύνοδος στη Γενεύη στην οποία ελπίζει ότι θα υπάρξουν καθαρές συμφωνίες για το πώς θα μπει ένα τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας εν όψει της Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Βιέννη, υπερασπίστηκε μεν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας όμως ότι «αν κάποιος δεν θέλει πόλεμο, θα πρέπει να απαντά με πολιτικά μέτρα και όχι με στρατιωτικά».

Σε κλίμα προώθησης μιας κοινής προσπάθειας για τη μείωση της έντασης στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε επίσης αργά χθες το βράδυ και τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Σε αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξει μια αποτελεσματική διεθνής δράση για τη μείωση της έντασης, ενώ συζήτησαν επίσης και το θέμα που έχει προκύψει με το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την απειλή ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει προπληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που έχει παραγγείλει η Ουκρανία για τον Ιούνιο, τότε θα υπάρξει διακοπή της παροχής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Bookmark and Share