Το Ελ Νίνιο «απειλεί» το Μουντιάλ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το Ελ Νίνιο «απειλεί» το Μουντιάλ..

 
  • Δύσκολη είναι πιθανό να κάνει τη ζωή, αλλά και τη... δουλειά των ποδοσφαιριστών στο Μουντιάλ-κυρίως αυτών που δεν είναι συνηθισμένοι σε ανάλογες καιρικές συνθήκες- το φαινόμενο Ελ Νίνιο που πιθανώς να πλήξει τη Βραζιλία.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, υπάρχει μία πιθανότητα της ταξης του 65% το Ελ Νίνιο να...χτυπήσει τη χώρα. Οπως επισημαίνουν, το πολύπλοκο μετεωρολογικό σύστημα ίσως προκαλέσει εξαιρετικά ξηρό και ζεστό καιρό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ιδιαιτέρως οι ομάδες της Βρετανίας παραδοσιακά αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι μέρος ενός κυκλώνα που εμφανίζεται κάθε δύο με πέντε χρόνια και χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού. Παρόλα αυτά έχει επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.

Το φαινόμενο φέρνει μεγάλες ποσότητες βροχής από την Ασία και την Αυστραλία που μεταφέρονται σε όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και της Νότιας Αμερικής προκαλώντας συχνά πλημμύρες. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει ξηρασία και κύματα καύσωνα, να καταστρέψει σοδειές σε κάποιες περιοχές, ενώ σε άλλες αντιθέτως να ενισχύσει τις αποδόσεις τους.

Στο Περού για παράδειγμα, η αλιεία «υποφέρει» εξαιτίας της αλλαγής θερμοκρασίας στη θέλασσα, ωστόσο η γεωργική παραγωγή αυξάνεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ρίντινγκ, το Ελ Νίνιο δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους ποδοσφαιριστές που είναι συνηθισμένοι σε πιο ψυχρά και υγρά κλίματα, όπως της Βρετανίας.

Επισημαίνουν ακόμη ότι το Ελ Νίνιο θα δώσει περισσότερη ζέστη, μείωση των νεφώσεων και περισσότερη ηλιοφάνεια. Εκτιμούν, δε, ότι η θερμοκρασία στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα αυξηθεί περίπου κατά έναν βαθμό Κελσίου.

Οι προβλέψεις αυτέ βασίζονται στις παρατηρήσεις ενός συστήματος παρακολούθησης των ωκεανών, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τη θερμότητα στα νερά και να βοηθήσει τους επιστήμονες στις εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα ενός φαινομένου εντός του έτους.

Ωστόσο, οι περικοπές της αμερικανικής και της ιαπωνικής χρηματοδότησης στο σύστημα μπορεί να έχει αντίκτυπο. Τα δύο προηγούμενα χρόνια σχεδόν τα μισά συστήματα παρακολούθησης της Τροπικής Ατμόσφαιρας του Ωκεανού σταμάτησαν να λειτουργούν.

Πηγή: BBC
Bookmark and Share