Η κορδέλα-σύμβολο που μισούν οι ουκρανοί εθνικιστές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η κορδέλα-σύμβολο που μισούν οι ουκρανοί εθνικιστές.

 

  • Την φορούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές και θα την κηρύξουν παράνομη με νόμο.



Είναι ένα σύμβολο και ως γνωστόν συχνά τα σύμβολα ερεθίζουν τα ευαίσθητα μάτια των «αντιπάλων», ειδικά αυτά των ακροδεξιών οργανώσεων, όπως το κόμμα... Σβομπόντα (Ελευθερία) στην Ουκρανία. Οι βουλευτές του εθνικιστικού αυτού μορφώματος έχουν ήδη καταθέσει νομοσχέδιο προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η αποκαλούμενη Κορδέλα του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, ένα αναγνωρισμένο σύμβολο στρατιωτικής ανδρείας στη Ρωσία που φορούν στα ρούχα οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Οι κορδέλες αυτές με τις πορτοκαλί και μαύρες ρίγες είναι πανταχού παρούσες τους τελευταίους μήνες πάνω στα ενδύματα και στις στολές των οπαδών του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και των ρώσων στρατιωτών.

Το μήνυμα είναι απλό: όσοι πολεμούν με τα χρώματα της κορδέλας αντιμάχονται την κυβέρνηση του Κιέβου και αντιτίθενται στον φιλοδυτικό της προσανατολισμό. Το νομοσχέδιο του Σβομπόντα υποστηρίζει πως το σύμβολο αυτό είναι «εξτρεμιστικό» και υποδαυλίζει τα πάθη, άρα πρέπει να καταργηθεί σε πολλές περιπτώσεις, όπως δημόσιες συγκεντρώσεις, παρ' όλο που η παρουσία του θα επιτρέπεται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές συναντήσεις.

Οπως σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα της «Washington Post», «παρότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και ίσως να μην ψηφιστεί ποτέ, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη του πόσο σημαντικά είναι τα σύμβολα και η σημειολογία τους στην ουκρανική κρίση».

Σύμβολο αιματηρής νίκης
«Η κορδέλα αυτή είναι ένα σύμβολο νίκης. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας πέθαναν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για χάρη μας και για τον λόγο αυτόν οι κορδέλες φοριούνται πλέον πολύ πιο συχνά επειδή η Κριμαία έγινε ξανά περιοχή της Ρωσίας» λέει ο Κονσταντίν Κουντριάσοφ, που διατηρεί στα περίχωρα της Μόσχας μια βιοτεχνία κατασκευής τέτοιων κορδελών και η οποία παράγει περί τα πέντε εκατομμύρια κορδέλες ετησίως.

Σε λίγα 24ωρα η κορδέλα αυτή θα έχει την τιμητική της και θα φορεθεί από χιλιάδες κόσμο, καθώς πλησιάζει η 9η Μαΐου, οπότε στη Ρωσία αλλά και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ εορτάζεται η μέρα της νίκης του σοβιετικού στρατού εναντίον των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Αυτοκρατορικό Στρατιωτικό Τάγμα του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου ήταν το ανώτερο σε αξία στρατιωτικό παράσημο που απονεμόταν για ηρωικές στρατιωτικές πράξεις στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Από τότε το μαύρο-πορτοκαλί χρώμα θεωρείται στη Ρωσία ως το σήμα της αρετής και της δόξας.

Το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου δημιουργήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1769 με πρωτοβουλία της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β', η οποία και κατέστη Αρχηγός του Τάγματος αυτού, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου για τα ανδραγαθήματα των στρατιωτών και αξιωματούχων στα πεδία των μαχών.

Η αποκατάσταση ενός παρασήμου
Το παράσημο καταργήθηκε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, όταν την κυβέρνηση ανέλαβαν οι Μπολσεβίκοι. Ομως στα φοβερά χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου ξαναεμφανίστηκε πάνω στα επιθέματα του σοβιετικού Παρασήμου της Δόξας, το οποίο απονεμόταν για την ανδρεία και τον ηρωισμό που είχαν επιδειχθεί στις μάχες με τη ναζιστική Γερμανία, αυτό που όλοι οι Ρώσοι αποκαλούν Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Στις 8 Αυγούστου 2000 με το διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπ' αρ. 1463, το μετάλλιο εισήχθη εκ νέου, ενώ από το 2005 (την 60ή επέτειο την Ημέρας της Νίκης) η κορδέλα μοιράζεται στους δρόμους της Ρωσίας, σε ανθρώπους που συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις για να τιμήσουν την 9η Μαΐου.

Το ζήτημα πλέον είναι αν θα περάσει το νομοσχέδιο του Σβομπόντα, στις τάξεις του οποίου ανήκουν πολλοί ουκρανοί νεοναζιστές. Το κόμμα έχει τις ρίζες του στα αλήστου μνήμης ντόπια «τάγματα ασφαλείας» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία συγκροτήθηκαν από τους ναζιστές κατακτητές - δεν είναι τυχαίο πως μέχρι το 2004 το Σβομπόντα λεγόταν Σοσιαλ-Εθνικιστικό Κόμμα, ένα όνομα-ευθεία αναφορά στον Εθνικοσοσιαλισμό του Αδόλφου Χίτλερ. Τον Νοέμβριο του 2012 το Σβομπόντα κέρδισε 8,5% και μπήκε στην ουκρανική Βουλή, προκαλώντας τόσο τις ανησυχίες για την αύξηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας όσο και αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ισραήλ.
Bookmark and Share