- Ο ρωσικός «νόμος για τους μπλόγκερ» αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ιστοσελίδα δέχεται πάνω από 3.000 επισκέψεις ημερησίως ως μέσο ενημέρωσης.
Ενα ακόμη βήμα για τον έλεγχο του κάποτε ελεύθερου Ιντερνετ έκανε η Ρωσία, με την υπογραφή από τον..
Βλαντιμίρ Πούτιν νόμου που απαιτεί από τους αστέρες του ρωσικού Ιντερνετ να εγγράφονται σε ειδικά μητρώα. Το μέτρο θα αυξήσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να καταγράφει ποιος είπε τι στο Διαδίκτυο.
Λίγες εβδομάδες αφότου χαρακτήρισε το Ιντερνετ «ειδικό πρότζεκτ της CIA», ο Πούτιν ενήργησε όπως οι αρχηγοί πολλών άλλων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, που καταπνίγουν τις διαδικτυακές ελευθερίες.
Ο ρωσικός «νόμος για τους μπλόγκερ» αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ιστοσελίδα δέχεται πάνω από 3.000 επισκέψεις ημερησίως ως μέσο ενημέρωσης και την καθιστά υπεύθυνη για την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε αυτήν.
Επίσης, οι μπλόγκερ πρέπει να εγγράφονται στα μητρώα και δεν επιτρέπεται να «ανεβάζουν» ανώνυμες αναρτήσεις. Οι μηχανές αναζήτησης, τα κοινωνικά δίκτυα και άλλοι τόποι διαδικτυακών συζητήσεων υποχρεούνται να διατηρούν αρχεία σε ρωσικό έδαφος για όλα όσα αναρτήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο.
«Ο νόμος αυτός θα περιορίσει τον αριθμό των επικριτικών και αντιπολιτευόμενων φωνών στο Ιντερνετ», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Υπεράσπισης των Μέσων Ενημέρωσης, Γκαλίνα Αράποβα. «Το πακέτο φαίνεται αρκετά περιοριστικό και μπορεί να επηρεάσει με σκληρό τρόπο όσους διαδίδουν επικριτικές πληροφορίες για το κράτος, για τις Αρχές και για δημόσια πρόσωπα».
Ο Πούτιν έχει ήδη περάσει από το υπάκουο Κοινοβούλιο νόμους που κατακερμάτισαν την αντιπολίτευση, έβαλαν εμπόδια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και περιόρισαν τις διαδηλώσεις. Τώρα, καθώς η δημοτικότητά του αυξήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει στρέψει την προσοχή του στη ρύθμιση του Ιντερνετ και στην οικοδόμηση του προφίλ του παγκόσμιου υπερασπιστή συντηρητικών αξιών.
Μιλώντας στα τέλη Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν εξέφρασε καχυποψία απέναντι στο Ιντερνετ. «Ξέρετε ότι όλα ξεκίνησαν όταν εμφανίστηκε το Ιντερνετ, ως ειδικό πρότζεκτ της CIA», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην τηλεόραση. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει λάβει άσυλο στη Ρωσία, επειδή αποκάλυψε στον κόσμο πόσο αποτελεσματικά συλλέγει πληροφορίες η αμερικανική NSA.
O Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι, αν μια ανάρτηση στο Ιντερνετ επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους, τότε πρέπει να θεωρείται μέσο ενημέρωσης.
Πρωτοπόροι του ρωσικού Ιντερνετ φοβούνται πως ο Πούτιν οδεύει προς το κινεζικό μοντέλο. «Ως τώρα δεν έχουν κατορθώσει να ελέγξουν το Ιντερνετ στη Ρωσία και νομίζουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν το κινεζικό μοντέλο», είπε ο Αντόν Νόσικ, παλαιά προσωπικότητα του ρωσικού Ιντερνετ. «Αλλά δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί. Το κινεζικό μοντέλο ενισχύει τις τοπικές πλατφόρμες, ενώ οι ρωσικοί νόμοι σκοτώνουν τις τοπικές πλατφόρμες».