- Την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε για πρώτη φορά την εντύπωση πως βάζει νερό στο κρασί του σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, καλώντας τους φιλορώσους σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ να αναβάλουν το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ωστόσο, οι αυτονομιστές απέρριψαν την πρόταση του Ρώσου προέδρου και στήνουν.. κάλπες.
Σε πρώτη ανάγνωση, γίνεται αντιληπτό ότι ο Πούτιν δεν ασκεί επιρροή στους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας. Από την άλλη, το «όχι» των αυτονομιστών είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ρωσίας, καθώς είναι απόδειξη ότι η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Και αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε δεν έχουν καμία βάση και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η οποία μάλιστα χθες επέβαλε τιμωρητικά μέτρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. «Οι κυρώσεις δεν είναι μια μέθοδος που ακολουθούμε σε γενικές γραμμές, αλλά το εχθρικό περιβάλλον μας αναγκάζει να αντιδράσουμε. Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον και την Οτάβα δεν αποτελούν εξαίρεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Οι Ουκρανοί θέλουν τη χώρα τους ενωμένη
Την ίδια ώρα που οι αυτονομιστές αρνούνταν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα της Κυριακής, δημοσιεύτηκε έρευνα που έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών επιθυμεί η χώρα τους να παραμείνει ακέραια, ακόμη και αν εξακολουθήσουν οι διχόνοιες.
Στην έρευνα διεξήχθη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα από την αμερικανική εταιρεία Pew Research Center, και δημοσιεύτηκε σήμερα, ένα 77% των ερωτηθέντων είπε ότι θέλει τα σύνορα της χώρας να παραμείνουν ως έχουν, ενώ το 14% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η απόσχιση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας. Επισημαίνεται ότι στις απαντήσεις του δείγματος των 1700 Ουκρανών δεν ελήφθησαν υπόψιν οι πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.
Πιέσεις για το φυσικό αέριο
Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι από τον Ιούνιο και μετά η Ουκρανία θα πρέπει να προπληρώνει για το φυσικό αέριο, καθώς το χρέος που έχει συσσωρεύσει το Κίεβο είναι τεράστιο. Οι αρχές του Κιέβου είχαν περιθώριο μέχρι χθες για να διευθετήσουν το χρέος τους προς της Ρωσία για το φυσικό αέριο, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία πληρωμή από τον Μάρτιο.
«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη της το βάρος της υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας προχωρώντας σε εκπτώσεις στην τιμή του αερίου και διαγράφοντας χρέη, επιχορηγώντας με αυτό τον τρόπο το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών μελών της ΕΕ», σημείωσε ο Αλεξάντρ Νόβακ.
του Μουζακίτη Σπύρου