- Τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι μερικές από τις σημαντικότερες δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί, φυσικά με μεγάλο κοινωνικό κόστος, τονίζει ο γνωστός Τούρκος οικονομολόγος Κεμάλ Ντερβίς.
- Υπογραμμίζει πως η συνταγή που έφερε η τρόικα δεν είχε το σωστό μείγμα.
O πρώην υπουργός οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή διαμηνύει ότι το κλειδί της επιτυχίας για την Ελλάδα, όπως ήταν και για την... Τουρκία, βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική πειθαρχία, βαθιές μεταρρυθμίσεις, στήριξη από την κοινωνία.
Ο ίδιος απορρίπτει τις ανησυχίες περί πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, πλέκει το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου για τον ρόλο του στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά σημειώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του φάνηκαν απροετοίμαστοι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους για τις δικές τους παλινδρομήσεις και το λάθος οικονομικό μείγμα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ντερβίς «τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι μερικές από τις σημαντικότερες δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί, φυσικά με μεγάλο κοινωνικό κόστος.
Ομως, η νέα ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον προϋπολογισμό είναι απόρροια μιας πολύ συρρικνωμένης οικονομίας. Ετσι, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν, όταν θα αρχίσει η χώρα να ανακάμπτει, θα είναι τέτοια η ανάπτυξη που δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν και πάλι μερικές από τις ανισορροπίες του παρελθόντος. Μια ανάπτυξη που θα συνάδει με πλεόνασμα και όχι με έλλειμμα. Και όλα αυτά με σταθερότητα του προϋπολογισμού.
Η ανάπτυξη είναι αδύναμη και η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για νίκη, αλλά τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει».
Ο κ. Ντερβίς τονίζει επίσης πως «η λιτότητα που επιβλήθηκε ήταν υπερβολική. Η συνταγή που έφερε η τρόικα δεν είχε το σωστό μείγμα».
Υπογραμμίζει ακόμη πως «όλη η φιλολογία των αναλυτών, ιδιαίτερα στον αγγλοσαξονικό κόσμο, περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν καταστροφική, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Αυτό δημιούργησε μια επιπρόσθετη αβεβαιότητα, που ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα. Τώρα, το αν θα έπρεπε να είχατε ενταχθεί στο ευρώ, αυτό είναι άλλο θέμα».