Φθηνότερη τηλεφωνία λόγω (υγιούς) ανταγωνισμού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Φθηνότερη τηλεφωνία λόγω (υγιούς) ανταγωνισμού.

Στο ζενίθ έχει φτάσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για να κρατήσουν τους πελάτες τους και να προσελκύσουν νέους.

  • Υψηλός ανταγωνισμός από τις οκτώ εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες στο ζενίθ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Ελληνες καταναλωτές είναι δέκτες περισσότερων από 800 εμπορικών πακέτων τηλεφωνίας, σταθερής και...κινητής, και Internet. Το πιο σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, τα πακέτα αυτά που ήταν ενεργά στις 31/12/2013, ήταν διαθέσιμα από μόλις οκτώ επιχειρήσεις που έμειναν και δραστηριοποιούνται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας.

Φυσιολογικά, τα πιο πολλά πακέτα, προέρχονται από τον όμιλο ΟΤΕ. Ο τελευταίος προσφέρει στην αγορά πάνω από 300 πακέτα, εκ των οποίων 78 της μητρικής εταιρείας του ομίλου και 238 της θυγατρικής Cosmote με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία. Σχεδόν άλλα 200 πακέτα έχει σχεδιάσει και προσφέρει η Vodafone, πάνω από 100 η Wind Hellas, ενώ τα 100 πλησιάζουν και τα εμπορικά πακέτα της μικρής Cyta. Η ΕΕΤ&Τ στο πλαίσιο της καταγραφής της αγοράς και των χρεώσεων που επιβάλλουν οι πάροχοι, έχει δημιουργήσει αποθετήριο τιμών και προϊόντων, με στόχο τη δημιουργία συγκριτικών αξιολογήσεων των προσφερόμενων προϊόντων. Σημειώνεται ότι στα πακέτα αυτά, δεν περιλαμβάνονται επιμέρους πακέτα διεθνών κλήσεων ή/και χρεώσεων περιαγωγής.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για υπερπληθώρα πακέτων που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες κι όλα τα βαλάντια. Είναι δε αποτέλεσμα πίεσης στην πλευρά της προσφοράς για τη διατήρηση του πελατολογίου σε μια εποχή όπου ο καταναλωτής δυσκολεύεται να ξοδέψει. Αυτό είναι ήδη ορατό στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που γι’ άλλη μια χρονιά, το 2013 υπέστησαν σημαντική μείωση εσόδων. Σύμφωνα με την ΕΕΤ&Τ, το 2013 η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά υποχώρησε κατά περίπου 9%, κλείνοντας στα 5,4 δισ. ευρώ, από 5,94 δισ. ευρώ το 2012. Εκτιμάται ότι τη μεγαλύτερη υποχώρηση εσόδων υπέστη ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, παρά την αύξηση του (ονομαστικού) αριθμού των συνδρομητών του κατά περίπου 4%.

Η αύξηση του ανταγωνισμού με βασική συνέπεια τη μείωση των εσόδων και των κερδών είναι σχεδόν ορατή σε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι σε καθημερινή βάση γίνονται δέκτες προσφορών από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Μάλιστα οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να διακρατήσουν τα μερίδια αγοράς, μειώνουν διαρκώς τις χρεώσεις των πελατών τους, προκειμένου να μην τους χάσουν. Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στην κινητή τηλεφωνία έχει κατέλθει κάτω από τα 10 ευρώ, όταν πριν από περίπου 10 χρόνια, το ποσό αυτό ήταν τριπλάσιο. Την περίοδο εκείνη περίπου 10 ευρώ ήταν η μέση μηνιαία δαπάνη πελατών της καρτοκινητής τηλεφωνίας, ενώ οι πελάτες συμβολαίου είχαν μέση δαπάνη 50 ευρώ, διαμορφώνοντας το μικτό ARPU στα 30 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη σταθερή τηλεφωνία. Η Forthnet η οποία πρόσφατα μπήκε στο στόχαστρο των μεγάλων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, πουλά πακέτο τριπλών υπηρεσιών (triple play) αντί 30 ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει υπηρεσίες τηλεφωνίας, πρόσβασης στο Internet και δορυφορικής τηλεόρασης. Η εταιρεία, από τις αρχές του 2013 που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη στρατηγική εκτιμάται ότι πρόσθεσε πάνω από 100.000 νέους πελάτες. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση της πελατείας αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς αυτή δημιουργεί υψηλά αρχικά κόστη ενσωμάτωσης και υποστήριξης, εξαντλώντας τη ρευστότητα όπου δεν υπάρχει. Αυτή επανέρχεται σταδιακά στο μέλλον. Η Forthnet πάντως, κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον των ανταγωνιστών της, οι οποίοι τώρα όλοι θέλουν να την αποκτήσουν.

Η ΕΕΤΤ απέδωσε στο Δημόσιο πάνω από 1,5 δισ.

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει αποδώσει τα τελευταία 15 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αποδώσει 1,01 δισ. ευρώ από τους πλειστηριασμούς αδειών και συχνοτήτων για ασύρματες επικοινωνίες και περίπου 450 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που είχε Αρχή λόγω τελών, προστίμων κ.λπ. Κύριος «χορηγός» φυσικά είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που εκτιμάται ότι κατέβαλαν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε άδειες και τέλη. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν καταβληθεί περίπου 64 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση αδειών και συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας που έλαβε χώρα το 2012. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται η δημοπρασία συχνοτήτων και αδειών για το επονομαζόμενο «ψηφιακό μέρισμα» που αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Του κ.Β,Μανδραβέλλη
Bookmark and Share