Ημαθία: Στους 25.000 τόνους τα αδιάθετα ροδάκινα-νεκταρίνια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ημαθία: Στους 25.000 τόνους τα αδιάθετα ροδάκινα-νεκταρίνια


  • Στους 25.000 τόνους φθάνει η συνολική ποσότητα ροδάκινων και νεκταρινιών που παραμένουν αδιάθετα λόγω και του ρωσικού εμπάργκο, στην Ημαθία.


Εξ αυτών 12.000 τόνοι παραμένουν στα...ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών, ενώ δεν έχει υπάρξει συγκομιδή επιπλέον 13.000 τόνων.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν μετά την απογραφή που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Γεωργίας της Ημαθίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νομό παράγονται συνολικά 140.000 ροδάκινων και 60.000 τόνοι νεκταρινιών ετησίως. Αύριο Πέμπτη 14 Αυγούστου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή και για την περιοχή της Πέλλας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, παρότι κάποιες από τις νταλίκες που είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στη Βέροια, αρκετά είναι τα φορτία που θα επιδιωχθεί να πουληθούν “καθ' οδόν”.

«Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ήδη υφιστάμενους πελάτες μας στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, επιδιώκουμε να πουλήσουμε εκεί τα φρούτα που βρίσκονται στα ψυγεία των φορτηγών, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε αυτά να μην επιστρέψουν πίσω γεμάτα», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα επιδιωχθεί για το σύνολο σχεδόν των 70 φορτίων, βάρους 20 τόνων έκαστο, τα οποία είχαν εκτελωνιστεί στη Βέροια τις προηγούμενες ημέρες, με προορισμό τη Ρωσία.

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο μεταξύ, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προγραμματίστηκε -σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη - η συνάντηση των παραγωγών - εξαγωγέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Καρασμάνη, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τον υπουργό, όπως και τα οκτώ αιτήματα των εξαγωγέων και άλλων πληττόμενων κλάδων, που ήδη κοινοποιήθηκαν στον κ. Καρασμάνη με σχετικό υπόμνημα.

Τα βασικά αιτήματα

Υπενθυμίζεται ότι τα οκτώ βασικά αιτήματα των φορέων είναι τα εξής:
1. Η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τη ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς χωρίς να φέρουν ευθύνη.
2. Καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων, που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν και δεν θα διατεθούν σε άλλες αγορές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι πληττόμενοι να αποζημιωθούν πλήρως.
3. Επιδότηση για τα προϊόντα, τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους συνεταιριστικούς και εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.
4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών, λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.
5. Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.
6. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.
7. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.
8. Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους τη νέα χρονιά, «διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη».
Bookmark and Share