ΚΕΕΛΠΝΟ: Το πρώτο για φέτος κρούσμα ιού δυτ. Νείλου στη χώρα μας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΚΕΕΛΠΝΟ: Το πρώτο για φέτος κρούσμα ιού δυτ. Νείλου στη χώρα μας


  • Σε ποιά περιοχή εντοπίστηκε.


Tο πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014, ανακοίνωσε το..
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Πρόκειται για άνδρα 85 ετών, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα 5 τελευταία χρόνια από το 2010 στη χώρα μας και ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του νύγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί στενά την εμφάνιση των κρουσμάτων και θα προβαίνει σε εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του, στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (210-5212054), καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού (210-5212000).

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια είναι η χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών. Να τοποθετούμε σήτες, κουνουπιέρες κλπ., ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται, λιμνάζοντα νερά σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ).

Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
Σε υπηρεσιακό επίπεδο φορέων της Πολιτείας, οι ειδικοί συστήνουν κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμό αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος
Bookmark and Share