- Το χρονοδιάγραμμα, τα πιθανά ονόματα.
Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου τοποθετείται χρονικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την...έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 ελληνικά οικόπεδα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη συνέχεια και για χρονικό διάστημα έξι μηνών θα καταθέσουν οι εταιρείες ή τα σχήματα τις προσφορές. Στη συνέχεια, σε διάστημα τεσσάρων μηνών θα γίνει η αξιολόγηση από την αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μετά, σε διάστημα τριών μηνών, θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων που θα έχουν 8ετη διάρκεια και η εταιρεία θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες έρευνες. Η απόδειξη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου οικοπέδου σημαίνει σύμβαση εκμετάλλευσης για 25 έτη.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι η Σοφία Σταματάκη, θα ενισχυθεί και θα στελεχωθεί με πέντε αποσπάσεις (για τις οποίες θα χρειαστούν κοινές υπουργικές αποφάσεις) και είκοσι νέα στελέχη επιστημονικού προσωπικού. Μετά τις αξιολογήσεις η διαδικασία θα πάει στο τελικό στάδιο που είναι η υπογραφή των συμβάσεων. Σημειώνεται ότι φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί νέα road shows, όπως αυτό που έγινε με επιτυχία στο Λονδίνο, σε Ελλάδα και εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Κύπρο).
Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ωστόσο αν ενισχυθούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις ή υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι το Μάρτιο θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε μπορεί οι επενδύσεις να παγώνουν και όχι μόνο για το εν λόγω διαγωνισμό. Μη ξεχνάμε ότι είναι σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και η προκήρυξη για το διαγωνισμό της μικρής ΔΕΗ. Πάντως, οι ταραχές μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας μπορεί να αποδεχθούν και ευεργετικές, καθώς θα αυξηθεί και επιταχυνθεί η πολιτική για τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς στην Ενέργεια, με στόχο την εκμετάλλευση ιδίων πηγών.
Σε αυτό το σημείο να διευκρινιστεί ότι μετά την παρουσίαση των οικοπέδων στο Λονδίνο, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ζητούν και να αγοράζουν τα σεισμικά δεδομένα και άλλα στοιχεία από τη Νορβηγική επιχείρηση, η οποία κατάρτισε τις μελέτες Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου ΠΕΚΑ υπήρξαν αρκετές συναντήσεις ξεχωριστές με στελέχη εταιρειών στο Λονδίνο. Τα ονόματα που ακούγονται είναι μεταξύ άλλων Exxon, Total, Noble, Enel και BP. Τα αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι στόχος του υπουργείου και η στρατηγική του ελληνικού δημοσίου επικεντρώνεται στην προσέλκυση εταιρειών μεσαίων και μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ οι πιο μικρές θα συμμετάσχουν ως μέλη σε σχήματα.
Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και συμμαχίες μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών, καθώς σμαντικό ρόλο στο διαγωνισμό αναμένεται να διαδραματίσουν ΕΛΠΕ και Energeian Oil & Gas και η Ocean Ring.
Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
Της Ελένης Στεργίου