- «Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων είναι απλώς απαράδεκτη», είπε η Α. Merkel πέρσι όταν αποκαλύφθηκε ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε το τηλέφωνό της.
- Πώς θα σχολιάσει τώρα που αποδεικνύεται ότι το Βερολίνο κατασκόπευε την Τουρκία επί χρόνια;
Άρθρο του J.Vasagar,
σήμερα στους Financial Times:
"Όταν η Γερμανία ανακάλυψε ότι ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της είναι ύποπτος για διπλή κατασκοπεία φέτος τo...καλοκαίρι, η αντίδρασή της ήταν ειλικρινής και αποφασιστική. Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Βερολίνο διώχτηκε και η καγκελάριος Angela Merkel καταδίκασε την κατασκοπεία συμμάχων ως «σπατάλη ενέργειας».
Ενώ όμως το Βερολίνο κατσάδιαζε την Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι και οι ίδιες οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και παρακολουθούσαν συνομιλίες κορυφαίων Αμερικανών πολιτικών.
Αντιγράφοντας τη γερμανική διαμάχη με τις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήτευσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα χθες, με αφορμή δημοσίευμα του Der Spiegel ότι η BND, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, κατασκόπευε την Τουρκία επί χρόνια.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Περιμένουμε οι γερμανικές αρχές να παρουσιάσουν μια επίσημη και ικανοποιητική εξήγηση όσον αφορά τις κατηγορίες που υπάρχουν στον γερμανικό τύπο και, αν αυτές οι κατηγορίες επαληθευτούν, να τεθεί αμέσως τέλος σε αυτές τις δραστηριότητες».
Άλλα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο το Σαββατοκύριακο αναφέρουν ότι το BND υπέκλεπτε τηλεφωνήματα που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry το 2013 και η προκάτοχός του Hillary Clinton τον προηγούμενο χρόνο.
Οι υποκλοπές αναφέρθηκε ότι έγιναν κατά λάθος, «εκ παραδρομής», από ευρύτερη επιχείρηση παρακολούθησης στη Μέση Ανατολή.
Την κατάσταση κάνει ακόμη πιο αμήχανη η υπόνοια ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες τόσο για την κατασκοπεία εναντίον Αμερικανών πολιτικών, όσο και για τη στόχευση της Τουρκίας από διπλό πράκτορα που εργαζόταν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο 31χρονος υπάλληλος της BND συνελήφθη τον Ιούλιο και κρατείται στη Γερμανία.
Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί αυτοί, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έμαθε για τις πρόσφατες κατηγορίες κατασκοπείας νωρίτερα από όσο η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, που υποτίθεται ότι εποπτεύει τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών.
Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel σχολίασε ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή εποπτείας είχε ενημερωθεί για ορισμένες πτυχές των δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο από τον Ιούλιο και θα ενημερωνόταν για τα υπόλοιπα σύντομα.
Οι αποκαλύψεις αυτές κυριάρχησαν στην τακτική ενημέρωση τύπου στο Βερολίνο χθες, όπου οι δημοσιογράφοι πίεζαν τους αξιωματούχους να εξηγήσουν αν η Τουρκία θεωρείται φιλική χώρα, που δεν πρέπει να κατασκοπεύεται.
Τα ερωτήματα απηχούσαν ένα σχόλιο που έκανε η Α. Merkel το φθινόπωρο πέρσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι η αμερικανική National Security Agency παρακολουθούσε το τηλέφωνό της: «Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων είναι απλώς απαράδεκτη».
Η εκπρόσωπος της Α. Merkel είπε στους δημοσιογράφους χθες: «Η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλά και ποικίλα ζητήματα».
Το ερώτημα κατά πόσον θα έπρεπε η Γερμανία να κατασκοπεύει την Τουρκία έχει διχάσει τους πολιτικούς. Οι δεσμοί είναι στενοί. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στην Ευρώπη.
Βρίσκεται όμως και στο μικροσκόπιο λόγω των μακροχρόνιων φόβων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ των Κούρδων ανταρτών στη Γερμανία και, πιο πρόσφατα, για τους τζιχαντιστές που ταξιδεύουν μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως βασική οδό μετάβασης.
Ο Henning Riecke, επικεφαλής του προγράμματος διατλαντικών σχέσεων στο think tank Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ανέφερε ότι η αμερικανική κατασκοπεία στη Γερμανία έχει διαφορές από τις γερμανικές δραστηριότητες στην Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ότι η BND έχει κατασκοπεύσει μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.
Ο κ. Riecke σχολίασε: «Στην Τουρκία, υπάρχουν κινήσεις που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις μυστικές υπηρεσίες όσον αφορά το πολιτικό Ισλάμ. Θα ήταν νομότυπο να γίνεται κατασκοπεία στην Τουρκία». Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κατασκοπεία στη Γερμανία είχε πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, δεν είχε μόνο στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Andreas Schockenhoff, αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Merkel στην Bundestag, δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung την Κυριακή: «Αν 3 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και οι τουρκικές οργανώσεις σε αυτήν τη χώρα αξιολογούνται ως τρομοκρατικές, τότε πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πούμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακαλύψουμε εάν αυτές οι οργανώσεις στηρίζονται από την Τουρκία».
Ο κ. Schockenhoff αρνήθηκε χθες να κάνει σχόλιο όσον αφορά την έρευνα.