- Χωρίς να υπάρξει συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες εκπροσώπων τεσσάρων τραπεζικών κολοσσών με εκπροσώπους των κερδοσκοπικών funds, τα οποία δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο για την αποπληρωμή των ομολόγων τους από την Αργεντινή.
Τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί με σημαντική παρουσία στη χώρα της Νοτίου Αμερικής είχαν ...αναλάβει πρωτοβουλία να αγοράσουν τα ομόλογα των δύο κερδοσκοπικών funds, ώστε να λήξει διαμάχη του Μπουένος Αϊρες με τα funds και να συνεχιστεί η ομαλή αποπληρωμή των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα» του 2005 ή του 2010.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι τα funds έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν την αποπληρωμή των ομολόγων χωρίς κανένα «κούρεμα» (περίπου 1,5 δισ. δολάρια).
Όμως ο δικαστής πήγε και ένα βήμα παρακάτω: απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να πληρώσουν τους «κουρεμένους» ομολογούχους, θέτοντας ως προτεραιότητα (αλλά και μέσο πίεσης στην κυβέρνηση της Αργεντινής) την αποπληρωμή των funds που δικαίωσε.
Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να κηρυχθεί η Αργεντινή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, όρο που δεν αναγνωρίζει το Μπουένος Αϊρες.
Η επιχειρηματολογία των Αργεντινών έχει ως εξής: εμείς τα χρήματα των πιστωτών τα έχουμε καταθέσει κανονικά και στην ώρα τους σε τράπεζα της Νέας Υόρκης. Ένας δικαστής είναι η αιτία που αυτά τα χρήματα δεν καταλήγουν στους νόμιμους δικαιούχους τους.
Στην υπόθεση ενεπλάκησαν αρχικά οι ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία να αγοράσουν εκείνες τα funds. Το ζήτημα δεν προχώρησε και τελικά στο παιχνίδι μπήκαν οι HSBC, η Citibank, η Deutsche Bank και η JP Morgan.
Ωστόσο, ούτε αυτές κατάφεραν να συνεννοηθούν με τους εκπροσώπους των funds. O Πολ Σίνγκερ της NML δήλωσε στο Bloomberg ότι από τις συνομιλίες δεν προέκυψε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο βασικός στόχος των ιδιωτικών τραπεζών ήταν να αναλάβουν εκείνες την αποπληρωμή των funds, ώστε στη συνέχεια να ζητηθεί από τον αμερικανό δικαστή να «παγώσει» την εκτέλεση της απόφασής του έως τον Ιανουάριο του 2015.
Με αυτό τον τρόπο, η χώρα θα μπορούσε να πληρώσει ομαλά τους «κουρεμένους» πιστωτές, αλλά και κάτι σημαντικότερο: τον Ιανουάριο λήγει οριστικά η ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offer) βάσει της οποίας οι «κουρεμένοι» θα είχαν δικαίωμα ίσης μεταχείρισης, αν η κυβέρνηση εν τω μεταξύ, ερχόταν σε καλύτερη συμφωνία με άλλους πιστωτές.
Τυχόν ενεργοποίηση της ρήτρας θα οδηγούσε σε αληθινή καταστροφή την Αργεντινή: νέοι δικαστικοί αγώνες με «τρόπαιο» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια «κουρεμένου» χρέους
Βέβαια, η ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας έχει αμφισβητηθεί από αρκετούς, δεδομένου ότι στην περίπτωση των funds δεν πρόκειται για εθελοντική συμφωνία, αλλά για υλοποίηση δικαστικής απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της επιλεκτικής χρεοκοπίας παραμένει για την Αργεντινή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014 ή μέχρι να υπάρξει κάποια νέα πρωτοβουλία συνεννόησης με τα funds.
Αυτή η όποια νέα πρωτοβουλία δύσκολα θα έρθει από την επίσημη κυβέρνηση, η οποία σε κάθε τόνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τους κερδοσκόπους.
Στο στόχαστρο του Μπουένος Αϊρες βρίσκεται σταθερά ο αμερικανός δικαστής που δικαίωσε τα funds, αλλά και ο Ομπάμα, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε το αίτημα της Αργεντινής για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Απόστολος Ρουμπάνης