- Με την πρόταση για μια «ομοσπονδιακή» Ουκρανία στο τραπέζι θα συναντηθούν αύριο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο στο Μινσκ της Λευκορωσίας, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Παρότι διπλωματικές πηγές μιλούν για την καλύτερη ευκαιρία για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η Γερμανίδα καγκελάριος υποβάθμισε τις... ελπίδες για εξεύρεση λύσης την Τρίτη.
«Η επίσκεψή μου στο Κίεβο ήταν μια προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση (Βλαντιμίρ Πούτιν - Πέτρο Ποροσένκο), η οποία βέβαια δεν θα καταλήξει σε λύση. Ομως πρέπει να μιλάς με τον άλλον, αν θέλεις να βρεις λύσεις», δήλωσε η Μέρκελ την επομένη της επίσκεψής της στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Εκεί μετέβη, αφενός για να δηλώσει τη στήριξή της στον Ποροσένκο και αφετέρου για να τον πιέσει να εμφανιστεί ανοιχτός σε ειρηνευτικές προτάσεις κατά τη συνάντηση στο Μινσκ, όπου θα συμμετάσχουν επίσης ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και της υπό τη Ρωσία Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν).
Πάντως, η Μέρκελ τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να υπερβούν τις διαφορές τους σε θέματα όπως το φυσικό αέριο μέχρι την αποκέντρωση και επανέλαβε ότι χρειάζεται πολιτική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Η καγκελάριος είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση μόνο με αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, από τα οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι περνάει στρατιωτικό εξοπλισμό για να ενισχύσει τους ρωσόφωνους αντάρτες.
«Ο μόνος τρόπος»
Για ομοσπονδιακή λύση έκανε λόγο σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag» και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να διατηρηθεί, μόνο αν γίνει πρόταση στις περιφέρειες με ρωσόφωνη πλειοψηφία. Μια συνετή έννοια φεντεραλισμού φαντάζει ο μόνος εφαρμόσιμος τρόπος», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι το πρώτο βήμα, το οποίο μοιάζει μακρινό, είναι η κατάπαυση του πυρός.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καταθέσει τον Ιούνιο πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών και εκχώρηση δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στις ρωσόφωνες μειονότητες και αυτή θεωρείται από αναλυτές ως μια καλή βάση για την εκκίνηση των συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ, χθες, το Κίεβο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τίμησε την εθνική γιορτή της Ουκρανίας με στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ σε «αντι-παρέλαση» επιδεικνύοντας αιχμαλώτους προχώρησαν οι φιλορώσοι στο Ντονέτσκ. «Δυστυχώς, στο ορατό μέλλον θα επικρέμαται πάνω μας συνεχής πολεμική απειλή», δήλωσε ο Ποροσένκο, ανακοινώνοντας ότι θα ξοδέψει άλλα 3 δισ. δολάρια σε εξοπλισμούς.
Παρότι η ουκρανική γνώμη θα προτιμούσε στρατιωτική νίκη από έναν διπλωματικό συμβιβασμό, το οικονομικό κόστος της πολύμηνης πολεμικής σύρραξης είναι μεγάλο για το Κίεβο, που έχει δανειστεί 17 δισ. δολάρια από ΕΕ και ΔΝΤ.
Εν τω μεταξύ στη Ρωσία επέστρεψε το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο την Παρασκευή πέρασε στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του Κιέβου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης που έκανε λόγο για εισβολή.