- Συνήθως ο πόλεμος είναι κοστοβόρος για τις πλευρές που εμπλέκονται σε αυτόν, όμως για το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση.
Σύμφωνα με τους New York Times, το ISIS, που έως τις... αρχές του μήνα κέρδιζε την μάχη σε πολλές περιφέρειες του Ιράκ και της Συρίας, εντάσσοντας στην επικράτεια του Ισλαμικού Κράτους πόλεις όπως τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο... πλούσιο γίνεται.
Η οργάνωση γίνεται όλο και πιο πλούσια από το πλιάτσικο των περιοχών που κατακτά. Η Mosul Central Bank και άλλες τράπεζες στην επαρχία της Νινευή, είναι πηγές εσόδων για τον ISIS.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος της Μοσούλης και κυβερνήτης της Νινευή, Atheel al-Nujaifi, οι μαχητές του ISIS έχουν στην κατοχή τους χρήματα και μεγάλες ποσότητες χρυσού που βρήκαν σε τράπεζες σ' όλη την επικράτεια του Ιράκ.
Υπολογίζεται ότι πήραν, μόνο από την Κεντρική Τράπεζα της Μοσούλης, 400 εκατ. δολάρια, αναφέρει ο Atheel Nujaifi.
Εκτός από το πλιάτσικο στις τράπεζες, ο ISIS, έχει επιβάλει και... έκτακτη φορολογία στις περιοχές που ελέγχει. Ονομάζονται road taxes και είναι φόροι που επιβάλλονται σε φορτηγά σ' όλο το Βόρειο Ιράκ για να τους επιτραπεί το ασφαλές πέρασμα. Ο φόρος αυτός είναι 200 δολάρια σε κάθε φορτηγό.
Μάλιστα οι μαχητές του ISIS έχουν επιβάλλει φορολογία ακόμα και στους Χριστιανούς της Μοσούλης για να τους επιτρέψουν να ζουν στην περιοχή και να μην τους... σκοτώσουν.
Όπως αναφέρει ο Guardian, από το 2012, η οργάνωση ελέγχει πετρελαιοπηγές στην Συρία και πουλά πετρέλαιο στην κυβέρνηση της Συρίας.
Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πριν την κατάληψη της Μοσούλης από τους Τζιχαντιστές, το ταμείο τους ISIS διέθετε περί τα 875 εκατ. δολάρια όμως μετά την κατάληψη και τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών και χρηματοπιστωτικών πηγών της πόλης η περιουσία του ISIS έχει φτάσει τα 2 δισ. δολάρια.
Το ISIS κατηγορείται ότι πουλά πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που διαθέτει στην μαύρη αγορά, το οποίο και εξάγεται από το Ιράκ μέσω Τουρκίας, ενώ όσο πλησιάζει (πλησίαζε) στα πλούσια κοιτάσματα του Κιρκούκ, τόσο αυξάνεται η ανηχυχία, αφού εκεί παράγονται 600.000 με 800.000 βαρέλια πετρελαίου ετησίως.
Από τις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές παράγονται περίπου με 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως που εξάγονται για λαθραίο εμπόριο μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με αναλυτές το ΙSIS κερδίζει 3 εκατ. δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου στην μαύρη αγορά.
Ένα ακόμα έσοδο για τους τζιχαντιστές είναι η ανταλλαγή ομήρων, έναντι λύτρων, δραστηριότητα που έχει επιφέρει εκατ. δολάρια στο ISIS. Σύμφωνα με πληροφορίες Γαλλία και Ιταλία έχουν πληρώσει για την ανταλλαγή ομήρων.